L'Audiència Nacional dona de termini a Rato fins dijous per ingressar a la presó

La Secció Quarta Penal rebutja suspendre-li l'empresonament tot i que demani empara al Constitucional

Considera que ha de ser l'alt tribunal en tot cas el que acordi deixar en suspens el compliment de la seva condemna ferma

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443 / SUSANA VERA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El temps corre en contra de l’expresident del Govern Rodrigo Ratocondemnat a quatre anys i mig de presó per l’ús de les targetes de 'black' de Caja Madrid i Bankia. La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional ha rebutjat la seva petició de deixar en suspens el seu ingrés a la presó mentre es resol el recurs d’empara anunciada, i li recorda que el termini perquè ingressi en un centre penitenciari finalitza aquest dijous.

El tribunal que va posar la primera condemna per les targetes ‘black’, ratificada en línies generals pel Tribunal Suprem, considera que l’únic que pot acordar la suspensió de la seva condemna mentre es resol el recurs d’empara que ha anunciat és el mateix Tribunal Constitucional. Per això, amb l’informe favorable de la fiscalia Anticorrupció, rebutja la seva petició de deixar en suspens la mesura i li recorda que ha d’ingressar immediatament a la presó que decideixi. No hi ha cap norma escrita, però és pràctica habitual que l’alt tribunal deixi en suspens les condemnes inferiors a cinc anys.

Els primers a ingressar a la presó en compliment de la seva condemna van ser el que va ser secretari d’Estat d’Hisenda en el Govern de José María Aznar, Estanislao Rodríguez-Ponga, i l’exdirigent de CCOO Antonio del Rey. També ho han fet l’exsecretari general d’aquest sindicat a Madrid Rodolfo Benito i l’exmembre de la comissió de control de l’entitat Miguel Ángel Abejón.

Notícies relacionades

El tribunal havia acordat l’ingrés a la presó de 15 dels 64 condemnats, als quals se’ls va imposar una pena superior als dos anys de presó. D’aquests 15, una desena havien sol·licitat la suspensió de l’execució de la sentència. En el cas de l’exconseller Rubén Cruz, que ha al·legat raons de salut per no entrar a la presó, el tribunal ha demanat un informe mèdic abans de pronunciar-se.

La majoria tenen de termini fins al 26 d’octubre per presentar-se al centre penitenciari que escullin, tret de l’expresident de Telemadrid a proposta d’Esquerra Unida José Antonio Moral Santín i l’exconseller de CCOO Francisco Baquero, que van recollir més tard la notificació i tenen fins al dia 29, i l’exvicesecretari d’organització del PSOE madrileny Antonio Romero, a qui el tribunal ha donat 10 dies a comptar des del 20 d’octubre per motius familiars.