Segons Exceltur

El Mediterrani i les illes, els que més pateixen la "normalització" del turisme a Espanya

El 70,2% de les empreses turístiques catalanes ha reduït els seus resultats aquest estiu

Castella-la Manxa i Extremadura aconsegueixen millorar els seus ingressos en aquests mesos

zentauroepp44654006 badalona 13 08 2018 los socorristas que vigilan las playas c180820161228

zentauroepp44654006 badalona 13 08 2018 los socorristas que vigilan las playas c180820161228 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Si bé elPIB turístic ha tornat a créixer aquest estiu, ho ha fet a un ritme de l’1,1%, és a dir, per sota de l’economia espanyola (2,6%), cosa que confirma aquella tendència a la normalització del comportament d’un turisme que havia tingut un creixement "extraordinari" en els últims anys. El motiu principal d’aquest alentiment es deu a la recuperació dels mercats competidors, com ara Egipte i Turquia, que han fet efecte en les comunitats del Mediterrani i les illes. "I encara els queda recuperar el 28% dels seus visitants", avisa el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda.

No obstant, la inestabilitat política a Catalunya, la pujada dels preus del petroli, els efectes de les vagues aèries i les vivendes turístiques també han tingut un impacte negatiu en les xifres de moltes comunitats, cosa que ha provocat un lleuger canvi de rumb en una activitat que aquest estiu ha mantingut, això sí, un augment dels nivells d’ocupació (3,2%) i delsingressos mitjans per turista (4,2%).   

Notícies relacionades

El descens dels ingressos a Catalunya (3,8%) entre el juny i l’agost, que a Barcelona s’ha elevat fins al 6,9%, també ha afectat zones del litoral, com ara la Costa Brava (2,7%), la Costa Daurada (3,9%) i la Costa del Garraf (6,2%), per la inestabilitat política, segons aquest ‘lobby’. El 70, 2% de les empreses turístiques catalanes han vist com es reduïen els seus resultats aquest estiu, segons l’Enquesta de Confiança Empresarial que Exceltur fa entre les seves empreses associades, entre les quals hi ha grups hotelers, agències de lleure o aerolínies.

També els empresaris de les Balears (el 64,4%) i de les Canàries (el 59,3%) asseguren que hi ha hagut aquesta regressió en els seus resultats; en canvi, comunitats que "no brillen" a l’estiu, com ara Castella-la Manxa Extremadura, els milloren.

Falta de visibilitat en els pressupostos

<span style="font-size: 1.6rem;">"El <strong>sector turístic</strong>, tot i que s’estigui desaccelerant, ha de merèixer en els pressupostos i en les polítiques que s’hi conjugui una <strong>atenció preferent</strong> per mantenir viva aquesta capacitat acceleradora”, va afegir Zoreda durant la presentació d’aquestes xifres, en la qual va advertir la negativa del sector a elevar l’<strong>impost de societats</strong>, l’impost al <strong>dièsel</strong> o l’impost sobre els <strong>dividends obtinguts a l’estranger.</strong></span>

Temes:

Hotels Turisme