ENERGIA

El Congrés convalida les mesures del Govern per abaratir la llum

Les mesures incloses en el reial decret llei tindran un impacte a les factures domèstiques del 4%

fcasals45285188 mas innovacion bombilla ahorro electrico181017123855

fcasals45285188 mas innovacion bombilla ahorro electrico181017123855

1
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés ha convalidat aquest dijous el reial decret llei de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció als consumidors, que conté les mesures aprovades pel Govern per pal·liar els efectes de l’encariment del rebut de la llum. El text, que va ser convalidat amb 180 vots a favor, 2 en contra i 160 abstencions, serà tramitat com a projecte de llei pel procediment d’urgència.

Entre altres mesures, estableix la suspensió durant sis mesos de l’impost a la generació elèctrica (7%) i de l’impost especial d’hidrocarburs que grava al gas destinat a produir electricitat, així com canvis en el bo social elèctric i la creació del bo social tèrmic.

Preus "estables i raonables"

"El cost de l’energia és clau per als consumidors i per a la competitivitat industrial", ha dit la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant la seva defensa del text, en la qual ha insistit que es tracta de mesures temporals a les quals caldrà sumar canvis estructurals. Segons la seva opinió, es necessiten "preus estables, raonables i predictibles" i, per aconseguir-los, l’Executiu aposta per un model "cent per cent renovable i eficient" i que, alhora, ofereixi als inversors "confiança i rendibilitat" però evitant "sobrepagaments".

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha assegurat que ja s’han iniciat els treballs per a la reforma del mercat elèctric, la regulació de l’emmagatzematge i modificacions fiscals. No obstant, mentre no arriben aquests canvis i en vista d’unes expectatives de preus "elevats i sostinguts en el temps" calia facilitar un "alleujament" a la factura domèstica i reforçar la protecció als consumidors més vulnerables, ha reiterat Ribera.

Les mesures incloses en el reial decret llei tindran un impacte a les factures domèstiques del 4%, tot i que fluctuarà en funció de "quantes i com siguin les mesures a què cada consumidor es pugui acollir".