Autoconsum

El Govern deroga l''impost al sol'

La ministra Teresa Ribera dona via lliure a l'autoconsum i l'inclou en un reial decret llei de mesures urgents de transició energètica

faana-de-lajuntament-amb-plaques-fotovoltiques

faana-de-lajuntament-amb-plaques-fotovoltiques

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Va dir que ho faria abans d’acabar l’any i ha complert la paraula. La ministra Teresa Ribera ha donat ales a l’autoconsum amb la derogació de l’'impost al sol’ en el Consell de Ministres d’aquest divendres.

"Per fi aquest país es deslliura de la gran absurditat de què s’han burlat la majoria dels observadors internacionals". Amb aquestes paraules de "particular satisfacció" posava Ribera punt final al popularment anomenat 'impost al sol’, un càrrec que va establir el Govern del Partit Popular l’octubre del 2015,segons el qual les persones amb instal·lacions renovables per a l’autoconsum havien de pagar una quantitat per l’energia generada i consumida a la seva pròpia instal·lació per contribuir al manteniment del sistema elèctric.

A més, la nova regulació impulsada per l’Executiu inclou la simplificació dels tràmits burocràtics i tècnics requerits, com és el cas de la inscripció en el registre administratiu d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a les instal·lacions no superiors a 100 quilowatts, així com el dret al’autoconsum compartit per un o diversos consumidors, ja que, segons la ministra, el 65 % dels espanyols viu en règim de coveïnat.

"Fins ara la normativa et permetia una divisió de la coberta, el que es preveu ara que es faciliti és que tinguis tota la coberta plena de plaques i puguiscompartir l’energia amb els veïns, que cada un pugui consumir aquestes energies. Si no hi ha els veïns, tu consumiràs el total, i si hi són el consumireu entre tots", ha explicat a aquest mitja l’expert en energia Jorge Morales de Labra, que afegeix que si no tens lloc a casa per a les plaques podràs posar-les "a l’escola de davant" o un altre lloc.

A Espanya, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), la potència elèctrica registrada en instal·lacions d’autoconsum ascendeix 1.196 MW, 170 MW dels quals corresponen a instal·lacions de fonts d’energia renovables. "Com a dada significativa del retard que Espanya té en aquesta matèria, hem de pensar que un país tan ric en sol com és Espanya compta amb mil instal·lacions, en comparació amb les més d’un milió que té Alemanya", ha conclòs Teresa Ribera.

El decret també inclou mesures per fomentar la generació elèctrica a partir de fonts renovables, coml’eliminació de traves burocràtiques que han dificultat la presència de més mobilitat elèctrica, segons Ribera. "Dels més de 9.000 MW [de les subhastes renovables] que s’havien d’instal·lar d’aquí al 2020 i que havien d’acabar els procediments abans del 31 de desembre del 2018 només n’hi ha 80”, ha precisat Ribera.

Beneficis per al consumidor

Segons IDEA, l’autoconsum contribueix a reduir la pujada del preu de la llum al mercat a l’engròs diari, ja que disminueix la demanda (si augmenta l’autoconsum es reduirà la compra en el ‘pool’) i augmentar l’oferta (si hi ha excedents en l’energia autoproduïda es produirà un augment de l’energia). A més, la producció d’energia via renovables és més barata que fer-ho a partir de fonts fòssils, cosa que pot provocar un abaratiment generalitzat.  

Notícies relacionades

Però també en el dia a dia, l’autoconsum és més rendible per a les famílies. Segons Jorge Morales de Labra, per a una família mitjana, l’autoconsum pot suposar un estalvi de 40 euros al mes en una factura de 70, és a dir, la producció i consum propis redueix la factura de la llum en un 60 %, tot i que adverteix que aquesta xifra variarà segons el tipus de consum.

La inversió inicial per a una família mitjana és d’uns 5.200 euros, el que suposa uns 10 plafons, que ocupen uns 20 metres quadrats de superfície. Amb això poden aconseguir produir la mateixa energia que un consumeix, en termes anuals, perquè a l’estiu es produirà més i a l’hivern menys.