DISTRIBUCIÓ

Dia s'enfonsa un 42% en borsa després de rebaixar la previsió de resultats

La firma també ha deixat en suspens el dividend del 2019

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les accions de Dia s’han enfonsat el 42% en borsa aquest dilluns, fins al seu mínim històric, després d’anunciar la mateixa companyia que ha rebaixat les seves estimacions de resultats per al present exercici, al mateix temps que ha decidit deixar en suspens la política de repartiment de dividend per al2019.

En concret, els títols de la companyia, que divendres van tancar en 1,899 euros, van acabar la jornada d’aquest dilluns en 1,097 euros, coincidint, a més, amb la decisió de JP Morgan de rebaixar un 19% el seu preu objectiu des de 2,10 euros fins a 1,70 euros. Des de començaments d’any, les accions de Dia s’han desplomat més d’un 55%.

La cadena de supermercats ha estimat que el resultat brut d’explotació (Ebitda) ajustat previst per a aquest any se situarà en un rang entre 350 i 400 milions d’euros, comparat amb els 568 milions d’euros el 2017 –el 40% menys–, llastat per una caiguda del volum de vendes, que també ha impactat en el marge brut, i per un increment de les despeses operatives.

Aquesta estimació no inclou l’impacte que pogués derivar-se de la imminent aplicació de la norma comptable IAS 29 per a economies hiperinflacionàries que serà d’obligatòria aplicació per a Dia i el seu grup des del tercer trimestre del 2018 a causa de la seva activitat a l’Argentina.

Amb motiu de la publicació de resultats corresponent al tercer trimestre del 2018, la companyia facilitarà informació completa d’aquest impacte.

D’altra banda, com a conseqüència del procés de revisió de les estimacions del tancament financer del 2018, la companyia considera que s’han d’incorporar determinats ajustaments als estats financers consolidats corresponents a l’exercici 2017, que s’estima que podrien tenir un efecte patrimonial negatiu per un import aproximat de 70 milions d’euros.

Una vegada es finalitzi el procés de validació i confirmació de l’esmentat import, la companyia de supermercats procedirà, en la formulació dels comptes anuals del 2018, a reexpressar les xifres del 2017, que es presenten a efectes comparatius.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el banc d’inversió nord-americana ha revisat a la baixa les seves estimacions del resultat brut d’explotació (Ebitda) de la companyia per a aquest any i afirma que, tot i que Dia és una empresa que opera com el format de venda d’aliments "més atractiu", està tenint un "acompliment inferior" al de competidors com Mercadona, Carrefour, Lidl, Pingo Doce i Sonae.

"Notem per separat una tendència inconsistent", assenyalen els analistes de JP Morgan, que indiquen, a més, que les seves previsions per a les vendes i el resultat net d’explotació (Ebit) estan per sota del consens del mercat.

Temes:

Ibex 35