PREVISIONS A LA BAIXA

L'FMI rebaixa en dues dècimes el creixement global per les tensions comercials

L'organisme internacional calcula que Espanya creixerà un 2,7% el 2018, una dècima menys del previst al juliol

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) buys traditional snacks from a vendor during her visit to an area affected by an earthquake at Gunungsari district, in West Lombok, Indonesia October 8, 2018. Antara Foto/Ahmad Subaidi via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. INDONESIA OUT. MANDATORY CREDIT: ANTARA FOTO

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) buys traditional snacks from a vendor during her visit to an area affected by an earthquake at Gunungsari district, in West Lombok, Indonesia October 8, 2018. Antara Foto/Ahmad Subaidi via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. INDONESIA OUT. MANDATORY CREDIT: ANTARA FOTO / ANTARA FOTO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El Fons Monetari Internacional no és particularment original en l’ús que fa del llenguatge. Recorre habitualment a lesmetàfores climatològiquesper sintetitzar la conjuntura econòmica que es deriva de les seves anàlisis. I després d’una temporada de perspectives assolellades ha tornat a recuperar els nuvolots. “Hi hanúvols en l’horitzó”, assenyala el seu conseller econòmic,Maurice Obstfeld, en l’últim informe del guardià de les finances internacionals. El documentrebaixa en dues dècimesles previsions delcreixement globalper al 2018 i el 2019 respecte al que va anunciar al juliol. Queda en el3,7 % del PIB mundialper als dos exercicis, a causa de lestensions de la guerra comercial, l’endeutament d’algunes economies emergents o l’impacte que lespujades dels tipus d’interès als Estats Unitscomencen a tenir en part del món.

“El creixement global s’ha estancat a mesura que s’anaven materialitzant els riscos”,ha dit Obstfeld a Bali (Indonèsia), on l’organisme celebra l’Assemblea de Tardor. L’FMI ho atribueix a una activitat econòmica menys vigorosa del que s’esperava en algunes economies avançades, particularment a l’eurozona, alsefectes negatius dels aranzelsimposats pels EUA o a les complicades circumstàncies per les quals passen països emergents, comTurquia,el Brasilol’Argentina. “Les últimes dades econòmiques mostren que elcomerç, lesmanufacturesi lainversiós’han debilitat. En termes generals, el creixement global continua sent sòlid si es compara amb alguns moments de l’última dècada, però fa l’efecte d’haver-se estancat”, assegura l’informe del Fons.

On més s’aprecia la revisió a la baixa de l’activitat econòmica és a l’eurozona. L’FMI ha retallat en dues dècimes la mitjana de creixement dels 19. Tres dècimes aAlemanyai dues aItàlia, que creixeran aquest any un 1,9 % i 1,6 % respectivament. Entre les grans economies del continent,Espanyasegueix al capdavant, tot i que també ha patit una lleugera correcció després que el Fons expliqués la setmana passada que el seucicle d’expansió “està arribant a la maduresa”. Aquest any, el seu creixement se situarà en el2,7 %per caure fins al2,2 % el 2019, cosa que confirma latrajectòria descendentde l’economia espanyola, que es va expandir un 3 % el 2017. Els seus analistes demanen alGovern de Sánchezi a països com França i Itàlia que aprofitin el bon moment i els tipus baixos que imperen a l’eurozona per millorar la seva posició fiscalen vista de la possibilitat que el panorama es deteriori.

Els Estats Units continuen donant senyals de poder, però el Fons estima que perdran força el 2019, a mesura que es normalitzin els tipus i s’esfumin els estímuls de l’última dècada. Les polítiques comercials de Trump preocupen molt els seus economistes. No només els aranzels, també l’ofensiva llançada per la Casa Blanca contra l’Organització Mundial del Comerçi el sistema multilateral que ha imperat en les últimes dècades. “La retòrica ha deixat pas a una nova realitat en forma debarreres comercials”, va dirChristine Lagardela setmana passada. “No només està fent malbé el comerç. També s’està acarnissant amb les manufactures i la inversió a mesura quecreix la incertesa”.

Notícies relacionades

La Xina és el país més damnificat per laguerra comercial de Washington, que va imposar recentment 200.000 milions de dòlars en aranzels als productes xinesos importats pels nord-americans. Això ha fet que l’FMI redueixi en dues dècimes el seu creixement el 2019, que quedaria en el 6,2%, quatre dècimes menys que el 2018.

Al mirar enrere i avaluar la dècada transcorreguda des de l’última crisi financera, l’FMI sosté que el gran repte que afronten les economies avançades passa peraturar la desigualtat i el descontentament socialgenerat per una recuperació que ha beneficiat fonamentalment les grans fortunes. Els seus analistes afirmen que és necessari que augmentin elssalaris dels treballadorsi millori la mobilitat social.