UN MISSATGE AMB CONSEQÜÈNCIES

Elon Musk renuncia tres anys a la presidència de Tesla i pagarà 17 milions de multa

Arriba a un acord amb la SEC en la demanda de frau pel tuit en què va anunciar que trauria l'empresa de la borsa

Continuarà sent conseller delegat, però Tesla, també multada, haurà de controlar totes les seves futures comunicacions públiques

zentauroepp44578668 file photo  elon musk  founder  ceo and lead designer at spa180808193543

zentauroepp44578668 file photo elon musk founder ceo and lead designer at spa180808193543 / Aaron Bernstein

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Elon Musk és tan visionari visionaricom imprevisible i tan brillant com erràtic. I les dualitats li passen factura. El fundador de Tesla va acceptar dissabte renunciar tres anys a la presidència de Tesla i pagar una multa de 20 milions de dòlars (17,2 milions d’euros), tot i que seguirà com a conseller delegat i amb un seient en el consell d’administració. És part d’un acord amb la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (la SEC per les seves sigles en anglès) que posa fre a la demanda de frau que el regulador de Wall Street havia interposat dijous contra Musk per confondre els inversors amb un missatge “enganyós” que va llançar a Twitter.

Els 53 caràcters que va escriure a la xarxa social el 7 d’agost li han sortit cars a Musk. Llavors va dir que estava considerant treure Tesla de la borsa i va afirmar que tenia assegurat el finançament per pagar 420 dòlars per acció, i va provocar que els títols es disparessin un 11%. 17 dies després Musk va anunciar que no seguiria amb el pla. Les accions van caure.

La SEC va posar en marxa una investigació en la qual va determinar que l’acord de finançament, en el qual suposadament jugava un paper central un fons sobirà de l’Aràbia Saudita, mai havia estat assegurat i que Musk no havia pres passos si més no bàsics per preparar l’operació. En la demanda es deia, per exemple, que va fixar el preu de les accions en 420 dòlars “perquè recentment havia descobert el significat del número en la cultura de la marihuana i va pensar que la seva nòvia ho trobaria divertit”.

Altres conseqüències

D’haver arribat a judici i perdut Musk es podria haver enfrontat a un veto per tota la vida en la direcció de companyies, no només Tesla sinó altres dels seus projectes com Space X, Neuralink o Boring. Era un preu massa alt i Musk, que divendres va rebutjar una oferta amb condicions millors, dissabte va acabar cedint sota la pressió dels seus advocats i inversors, que divendres, després de la demanda, veien caure el preu de les accions un 14%. I tot i que com a conseller delegat manté el control del dia a dia en l’empresa de cotxes elèctrics, desposseït de la presidència de la compañia que va crear el 2003 perd la capacitat de convocar reunions i marcar la seva agenda, un pal formal i simbòlic per a algú de lideratge marcadament personalista.

L’acord de la SEC té més conseqüències. A Musk l’ha de substituir, segons el regulador, un president “independent”.S’estableix a més que s’afegeixin a la companyia uns altres dos directors també independents i es multa Tesla amb 20 milions de dòlars per no haver controlat les comunicacions del seu president, procliu a provocar tantes alegries com sorpreses i ensurts en el seu compte a Twitter, on compta amb gairebé 23 milions de seguidors.

A partir d’ara, segons l’acord, Tesla haurà d’“adoptar procediments obligatoris i controls per controlar totes les comunicacions d’Elon Musk referents a la companyia fetes en qualsevol format”. I no hi ha constància de cap altre conseller els tuits del qual hagin de passar un examen abans de veure la llum.

Notícies relacionades

Segons les condicions de l’acord Musk no admet ni desmenteix les acusacions de la demanda, però tampoc podrà dir en el futur que no va fer res malament. I per a la SEC, segons ha dit el seu president, Jay Clayton, el pacte envia el missatge que “quan les companyies i els ‘insiders’ de corporacions fan declaracions, han d’actuar de forma responsable, incloent esforçar-se per assegurar que les declaracions no són falses ni enganyoses”.

Altres problemes

Per a Musk, a més, no desapareixen ni de bon tros tots els núvols en l’horitzó. La SEC continua investigant declaracions de Tesla sobre objectius de producció, una altra mostra de l’ambició de Musk que l’empresa està patint per complir. I el tuit del 7 d’agost és objecte tant d’una investigació del Departament de Justícia com de diverses demandes col·lectives d’inversors afectats.

Temes:

Elon Musk Tesla