TRANSPORTS

Via lliure per a l'enlairament de la competència de l'AVE

La CNMC aprova el projecte d'Air Nostrum per a un tren entre Madrid i Montpeller amb parada a Barcelona

renfe-trenes

renfe-trenes

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Viatjar en alta velocitat entre Madrid i Barcelona sense passar per RENFE serà possible ben aviat. La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha aprovat el nou servei internacional de transport de passatgers amb tren entre Madrid i Montpeller, amb parada a la capital catalana, proposat per ILSA, filial d’Air Nostrum, i augura que serà més ràpid i més barat que el que ofereix l’empresa pública.

El problema per a l’entitat dependent de Foment pot no acabar aquí, ja que ara la CNMC estudiarà la petició de l’empresa valenciana per utilitzar els seus trens S-100 d’Alstom, una situació que si s’acceptés suposaria que els combois de RENFE farien competència a la mateixa empresa.

L’aprovació anunciada aquest dilluns tomba les al·legacions que va presentar l’empresa dependent de Foment contra el projecte, que considera una tapadora per operar el Madrid-Barcelona. Al seu dia, l’Audiència Nacional ja va rebutjar la petició de mesures cautelars contra el reglament de liberalització que la CNMC va aprovar fa just un any.

L’inici del servei permetrà a la pràctica a ILSA avançar-se molts mesos a la liberalització del transport intern de passatgers imposada per la UE, tot i que no tants com volia, ja que la seva idea inicial era començar el servei aquest mes d’octubre. En qualsevol cas, i com que el permís és per a tres anys, quan el 2020 s’obri la competència dels trajectes interns els seus trens ja estaran rodant.

Límit del 70%

Això sí, fins aleshores, tindrà restriccions en el nombre de passatgers que podrà transportar en aquesta línia, ja que els que facin trajectes nacionals no podrà ser més del 70% del seu total de viatgers.

De fet, un dels punts que ha valorat la CNMC per donar llum verda al projecte és que la filial d’Air Nostrum s’ha compromès a limitar “la venda de bitllets nacionals en cas que superin” aquest percentatge.

També aportarà informació semestral sobre el nombre de viatgers entre les diferents estacions i els ingressos obtinguts. En el seu moment, RENFE va intentar que el percentatge mínim de passatgers ‘internacionals’ no fos del 30%, sinó del 50%. L’altre gran requisit establert en la liberalització és que els recorreguts s’han de fer almenys en un 20% fora d’Espanya, una cosa que es compleix en aquesta línia.

Més oferta, més ràpida i barata

La CNMC ha sentenciat que el servei, que té previst oferir dos trajectes diaris d’anada i tornada en combois per a gairebé 350 passatgers, “tindrà efectes positius per als usuaris, ja que triplica les freqüències actuals entre Madrid i la ciutat francesa i les incrementa en un 50% des de Barcelona”.

El projecte d’ILSA espera poder connectar Madrid amb Montpeller en 5 hores i 47 minuts parant a Saragossa, Barcelona, Perpinyà i Narbona i l’informe fet públic apunta que els temps “són un 10% inferiors als de RENFE” i els bitllets seran “segons la informació remesa per l’operador, més barats”.

Notícies relacionades

Per fer el seu estudi, la CNMC apunta que s’ha basat en el pla de negocis d’ILSA, però també en previsions de demanda i dades reals del nombre de viatgers i preus dels serveis internacionals que actualment presta RENFE. L’exemple que s’ha utilitzat és la connexió entre Madrid i Huelva o Cadis, que poden ser similars a les que tingui amb els tres departaments francesos als quals arriba aquesta connexió.

Un ex de RENFE al capdavant

Per llançar-se a aquest projecte, Air Nostrum va aconseguir el 2016 la llicència per al mercat ferroviari per a ILSA i es va aliar després amb Víctor Bañares, un exdirectiu de RENFE. Al seu dia, Bañares va treballar per a Veloi Rail, la firma que va crear el Grup Planeta per estudiar el seu desembarcament en el transport de viatgers per ferrocarril.