Ocupació

Itàlia sí que considera autònoms els 'riders' de Glovo

Una jutge de Milà emet una sentència en la qual desestima reconèixer com a pròpia d'assalariats la relació dels repartidors amb l'empresa

La resolució va en una direcció oposada a l'adoptada fins a la data per la justícia i la inspecció de treball a Espanya

abertran43769404 glovo180905194236

abertran43769404 glovo180905194236 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La jutge del Tribunal de Milà (ItàliaGiula Diossi ha determinat que els repartidors de Glovo són autònoms i entre ells i l’empresa no impera cap relació pròpia d’assalariats. Una resolució feta pública per la companyia, que al país transalpí actua a través de Foodinho s.r.l., aquest dilluns i que va en direcció diametralment contrària a les que han sortit a la llum contra les plataformes digitals d’aquest tipus a Espanya.

La sentència, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, planteja un dilema jurídic en la mateixa línia del desenvolupat actualment en els tribunals espanyols. Contraposa aspectes com la llibertat del repartidor de decidir quan està disponible per treballar i quan no, la llibertat per decidir com portar les comandes –bicicleta, moto, cotxe, etc.– i la propietat dels mitjans de producció –vehicle i telèfon mòbil per accedir a l’aplicació–.

Per contra, també reconeix senyals de subordinació, més propis d’una relació cap-empleat que no en un contracte entre iguals. Aquí la jutge Diossi assenyala la fixació de les tarifes i aspectes del sistema d’incentius que utilitza l’empresa per donar prioritat als repartidors que compleixen amb més rapidesa les seves comandes. Amb diferent criteri del fins ara mostrat per un jutge espanyol a València, sobre un model laboral molt similar com és el de Deliveroo, i de la Inspecció de Treball a Saragossa, sobre el mateix Glovo, Diossi ha considerat que els primers tenen més pes que els segons i valida la condició d’autònoms dels 'riders'.

La sentència de Glovo és d’un "Tribunale del lavoro", el que seria l’equivalent a un jutjat Social espanyol, i és possible que el treballador no afavorit per la sentència de la jutge Diossi pugui presentar recurs davant de l’òrgan superior, la "Corte di Appello" de Milà, l’equivalent a un tribunal superior de justícia a Espanya.

Notícies relacionades

No obstant, més enllà de la repercussió pública, jurídicament no vincula de cap manera els tribunals espanyols, segons han considerat diferents juristes consultats. L’advocada laboralista i professora de la Universitat de Lleida, Yasmina González, atribueix a una diferència de criteri la sentència en aquest sentit de la jutge Diossi i creu que, donada la jurisprudència espanyola, difícilment les futures sentències d’aquest tipus reconeixeran una relació d’autònoms.

La professora de dret laboral d’Esade, Anna Ginès, considera que el model laboral d’empreses com Glovo incorre, segons l’ordenament jurídic espanyol, en una il·legalitat. D’altres, com el règim jurídic del Regne Unit, aconsegueixen cobrir d’una manera més específica l’esmentat perfil amb una categoria a la qual anomenen "workers". Els "employers" serien  treballadors per compte d’altri, els "independent workers" autònoms i els 'riders', tal com ja han dictaminat els jutges britànics, aquesta categoria intermèdia que combina facetes de tots dos.