Funcionaris

La Generalitat posposa negociar el retorn de les pagues extres

El conseller Puigneró i els sindicats es reuniran el 18 de setembre sense que consti en l'ordre del dia negociar un calendari per al retorn dels sous pendents del 2013 i 2014

lainz44933993 el conseller de pol tiques digitals i administraci  p blica 180914190057

lainz44933993 el conseller de pol tiques digitals i administraci p blica 180914190057 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els funcionaris catalans són els únics de tot l’estat espanyol que encara no han recuperat ni un euro de les pagues extres retirades el 2013 i el 2014. El dimarts 18 de setembre està programada una nova trobada de la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, l’òrgan on l’executiu català i els sindicats negocien les condicions laborals dels empleats públics. No obstant, en l’ordre del dia no figura debatre sobre quan la Generalitat abonarà aquestes pagues, segons han afirmat les diferents parts de la negociació

Els punts a acordar amb el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, seran un increment salarial per a aquest 2018d’entre 1,75 i 1,95%, on l’executiu català té aquest 0,2% de marge de negociació, i el pagament íntegre dels salaris als funcionaris des del primer dia de la seva incapacitat temporal. Les dues qüestions ja van ser aprovades mesos enrere a la Mesa de la Funció Pública a nivell estatal i són d’obligat compliment per a la Generalitat.

El fet deno presentar un calendari per al retorn de, com a mínim, el 10% de la pagues extres del 2013 i el 2014 va ser el motiu pel qual els sindicats amb representació –CCOOUGT IAC– es van aixecar de la infructífera reunió del passat 20 de juliol.  Llavors el conseller va adduir que la llei d’estabilitat pressupostària li impedia complir amb el compromís ja firmat amb els funcionaris catalans. Un argument a què els sindicats no donen veracitat.

L’estratègia de la Generalitat ha canviat i els increments i el retorn de les pagues es negociaran per separat.  “Si podem pactar els punts del dia no serà una gran notícia, però ens permetrà continuar avançant en les negociacions”, afirma el coordinador de l’Àrea Pública de CCOO a Catalunya, Joan María Sentís. “¿És aquesta la manera amb què premia la Generalitat els funcionaris que van aguantar la institució durant la intervenció del 155?”, es pregunta la secretària general de la federació d’empleats dels serveis públics d’UGT, Encarna Fernández.

Notícies relacionades

Diverses fonts de la negociació han traslladat que a finals de setembre o principis d’octubre hi haurà una nova reunió, on la conselleria provarà d’encaixar una partida delsnous pressupostos per a aquest menester. “Al marge de si hi ha o no pressupostos, la Generalitat té la capacitat d’ofici d’aplicar una cosa a què ja es va comprometre. No firmarem res que no sigui el retorn íntegre de les pagues extres”, apunta la secretària general de l’IAC, Assumpta Barbens.

El passat 17 de juny del 2017 l’anterior Govern de la Generalitat i CCOO i UGT –IAC el va rebutjar– van pactar la devolució de, com a mínim, el 10% de la paga extra del 2013 abans de finalitzar el 2018. També van acordar el retorn d’un altre 10% de la del 2014 durant el 2019 i un calendari detallat dels terminis en què seria reabonada la resta als treballadors públics catalans. Per pressionar l’executiu català, els sindicats amb representació a la mesa, més CSIF, han convocat una concentració de delegats a la seu del Departament de Treball, on tindrà lloc la negociació.

Altres reivindicacions pendents

Una altra, en què insisteix l’IAC, és la reducció de la taxa d’interinitat al 8%. Per a això reclama, juntament amb les altres dues organitzacions de treballadors amb representació a la Mesa, la concreció de la convocatòria de les 30.000 places públiques. Aquestes van ser anunciades per Puigneró el juliol passat per a “la tardor”, tot i que no va deixar anar més detalls de la convocatòria.