NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Calviño avisa que els impostos pujaran més si el PP bloqueja el dèficit

La ministra confirma que treballa en una taxa sobre transaccions financeres com a França

La titular d'Economia nega una "frenada" en el creixement, però avança que una revisió no seria "cap drama"

zentauroepp44989739 madrid  11 09 18  nadia calvi o  ministra de economia  duran180911103624

zentauroepp44989739 madrid 11 09 18 nadia calvi o ministra de economia duran180911103624 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha defensat aquest dimarts la necessitat d’apujar impostos a Espanya per poder fer compatible una despesa social més gran i el respecte a l’estabilitat pressupostària, i ha advertit que l’increment de la fiscalitat serà més gran si l’oposició del PP i Ciutadans impedeix que el Parlament aprovi els nous objectius de dèficit més folgats del Govern.

És l’advertència que ha llançat Calviño en un esmorzar informatiu organitzat per Fórum Europa, en què també ha retret a les dues forces polítiques amb majoria a la Mesa del Congrés dels Diputats (PP i Ciutadans) evitar la tramitació urgent de la reforma de la Llei Hipotecària (heretada del Govern de Mariano Rajoy) amb el consegüent risc de la imposició d’una multa milionària a l’octubre per part de les institucions europees. "Al juliol demanem la tramitació urgent d’aquesta llei i lamentablement aquesta setmana ens arriba la notícia que la Mesa del Congrés l’ha retardat", ha dit. La possible multa podria assolir els 100.000 euros per cada dia de retard des del març del 2016, data límit per haver traslladat la directiva a l’ordenament espanyol. "Quan vaig arribar al Ministeri ens vam trobar 14 directives pendents de transposició" heretades del seu antecessor, Luis de Guindos, s’ha queixat Calviño.  

Impostos

Calviño ha explicat que l’execució dels comptes heretada de l’anterior Govern donarà com a resultat un dèficit del 2,7% del PIB el 2018 (en lloc del 2,2% previst). El nou camí de dèficit negociat amb Brussel·les preveu un objectiu de l’1,8% per al 2019, però si el PP impedeix la seva aprovació pel Parlament, el Govern s’haurà de cenyir a l’objectiu més exigent de l’1,3% per al conjunt de les administracions (hi ha una diferència de 6.000 milions) i per complir-lo –segons el raonament de Calviño–seria necessari una pujada d’impostos més gran de la que pretén l’Executiu de Sánchez.

La ministra ha confirmat que el Govern treballa en el disseny d’una taxa sobre les transaccions financeres similar a la implantada a França, en conversa amb "els organismes experts en mercats financers". La titular d’Economia ha explicat que el seu col·lega francès, Bruno Le Maire, li va traslladar la setmana passada una valoració "molt positiva" de la implantació de la taxa al país veí "des del punt de vista de la recaptació i també en el sentit que no ha provocat deslocalitzacions" de l’estalvi

En relació amb la pujada de l’IRPF per a rendes superiors a 140.000 euros acordada per Pedro Sánchez amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, Calviño ha dit que aquesta és una de les "diverses opcions" que s’estan negociant amb els "diferents socis" parlamentaris dins del compromís que l’increment tributari no afecti les classes mitjanes i treballadores. 

"No hi ha frenada"

Durant la seva intervenció, la ministra ha rebutjat els "missatges alarmistes" sobre un canvi brusc de cicle en l’economia espanyola que estan sent encoratjats, sobretot, per dirigents del PP.  "Espanya es troba en una fase positiva del cicle econòmic. El nostre creixement es fonamenta en bases sòlides", ha dit.

Segons l’anàlisi del Ministeri, la successió d’indicadors econòmics confirmen la "tendència a la moderació" prevista per a l’economia espanyola, però ha descartat parlar de "frenada" en la recuperació.  "L’economia espanyola té un creixement robust i estem davant de l’evolució normal del cicle", ha dit la ministra abans d’admetre que, en tot cas, el seu Departament està "vigilant" en vista de les dades. 

Notícies relacionades

El Govern –ha dit Calviño– manté la previsió del Govern anterior d’una taxa de creixement del 2,7% per a aquest any, que se situa entre el 2,6% i el 2,8% estimat per organismes i centres d’estudi. "De moment, els indicadors confirmen aquesta previsió. Però si al final cal revisar-ho, tampoc serà un drama. El que no farem és revisar-ho a partir d’un indicador concret o puntual".

Sense pressa amb Bankia