DIÀLEG PRESSUPOSTARI

Hisenda accepta negociar apujar l'IRPF a rendes superiors a 150.000 euros

Podem planteja aplicar la pujada a partir 120.000 euros anuals però el Govern eleva la xifra de referència

El PSOE estima que pujar quatre punts l'IRPF a les rendes més altes pot reportar 400 milions d'ingressos

zentauroepp43572932 fotodeldia  graf995  madrid  espa a   01 06 2018   el secret180829181138

zentauroepp43572932 fotodeldia graf995 madrid espa a 01 06 2018 el secret180829181138 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

ElPSOE i Podem continuen negociant per tirar endavant els Pressupostos, i l’últim dels aspectes en els quals s’ha avançat ha sigut en una possible pujada de l’IRPF a les rendes més altes. Des d’Hisenda la posició de partida és la de no apujar l’impost sobre la renda, però en la reunió que les dues parts han mantingut aquest dimecres, la ministra María Jesús Montero s’ha obert a parlar sobre un possible increment de l’impost per a ingressos anuals a partir de 150.000 euros, segons han confirmat fonts de la negociació.

La delegació d’Units Podem encapçalada per Pablo Echenique (secretari d’organització de Podem) ha plantejat una pujada de l’IRPF per a contribuents amb rendes a partir de 120.000 euros anuals. Hisenda, per la seva part, només s’ha obert a negociar una possible pujada de l’impost per a rendes a partir de 150.000 euros, tal com va plantejar el mateix PSOE en el pressupost alternatiu per al 2018 que va presentar el mes d’abril passat.

400 milions d’ingressos

En aquell document, el PSOE va estimar que apujar quatre punts la tarifa estatal de l’IRPF (del 22,5% al 26,5%) per a rendes a partir de 150.000 euros podria reportar 400 milions de recaptació addicional al fisc.

En el seu document 'Fem un país millor', el PSOE de Pedro Sánchez també plantejava apujar el tipus de gravamen de l’estalvi a partir de 50.000 euros per a aquells contribuents als quals les rendes del capital (interessos, dividends o increments de patrimoni) sumades a les de la feina superessin els 150.000 euros. Aquesta mesura, segons els socialistes, afegiria 1.500 milions més a la recaptació (1.900 milions en total). 

Retocar l’IRPF havia sigut un dels temes sobre els quals el partit del Govern havia situat una de les línies vermelles de la negociació fa diverses setmanes, però aquest punt es va desbloquejar després de la xerrada mantinguda entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias la setmana passadaPedro Sánchez Pablo Iglesias Podem vol que també es posi sobre la taula una tributació més gran per a les rendes de capital.  

91.000 contribuents afectats

Segons l’organització de tècnics d’Hisenda Gestha, amb dades del 2016 a Espanya hi ha 91.408 persones que declaren ingressos anuals superiors als 150.000 euros, amb prou feines el 0,46% de la població declarant. A Catalunya, el nombre de contribuents per sobre d’aquest nivell de renda s’acosta als 22.300 declarants.

Així, segons el secretari general d’aquesta organització, José María Mollinedo, aplicar una pujada de l’impost a partir d’aquest nivell d’ingressos "garantiria que no es veurien afectats per la pujada fiscal el 99,9% del total de ciutadans" (un col·lectiu superior al de declarants).

Segons un senzill càlcul, el repartiment de 400 milions addicionals de recaptació entre els gairebé 91.500 contribuents afectats llança una tributació addicional d’uns 4.400 euros a l’any per a cada un d’ells. 

Mollinedo ha valorat "molt positivament" la possibilitat d’un gravamen més gran per a les rendes més elevades, tot i que des del punt de vista d’aquesta organització l’òptim seria modular la pujada fiscal a partir de dos nous trams de rendes, a partir de 150.000 euros i de 300.000 euros.

Bona sintonia

En les més de quatre hores de reunió, Units Podem ha posat sobre la taula una tributació més gran per a les grans fortunes, els grups empresarials, la banca i les transaccions financeres. El Govern ja ha mostrat en repetides ocasions la seva intenció d’aplicar a partir del gener del 2019 mesures tributàries d’aquest tipus. El que ara es negocia és la intensitat i l’abast de cada una. 

Notícies relacionades

"Tot està sobre la taula, perquè cap de les parts ha renunciat a res" va afirmar Echenique a l’acabar una reunió "exploratòria" i "productiva". Després de la reunió, fonts d’Hisenda van assenyalar la "bona sintonia" entre les parts i van expressar la seva "confiança a assolir acords", sense voler precisar més.

La reunió d’aquest dimarts és la tercera en una setmana que mantenen les dues parts de cara a aconseguir l’aprovació del nou camí de dèficit públic que planteja el Govern, amb un marge de despesa més gran per als Pressupostos del 2019 i un marcat caire social. Dimecres passat les dues parts van acordar garantir el poder adquisitiu de les pensions i una reforma exprés de la llei d’estabilitat pressupostària per impedir el possible veto del Senat (amb majoria absoluta del PP) al camí de dèficit. Aquest dimarts es va fer una reunió en què van participar tècnics del Ministeri de Sanitat en la qual no es van aconseguir avenços respecte a la petició de Podem de suprimir el copagament farmacèutic

Temes:

IRPF PSOE Podem