Conflicte laboral

La denegació de tres permisos d'obra posa en risc la contractació de 1.600 treballadors del Grup Jorge

El municipi de Santa Eugènia de Berga, on hi ha la planta més gran de la companyia, ha denegat tres dels cinc permisos per reformar la planta de Le Porc Gourmet

El pacte entre CCOO i el Grup Jorge condicionava la contractació directa de fins a 1.600 treballadors a poder realitzar les reformes per incrementar la productivitat de l'empresa

zentauroepp42082218 pla general de l entrada de l escorxador le porc gourmet a s180606112739 / LAURA BUSQUETS

zentauroepp42082218 pla general de l entrada de l escorxador le porc gourmet a s180606112739
zentauroepp43632075 pla obert on es pot veure representants sindicals de la ugt 180803134042

/

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El municipi de Santa Eugènia de Berga (Barcelona) ha denegat tres dels cinc permisos d’obra que l’empresa càrnia Grup Jorge havia sol·licitat per reformar la seva planta de Le Porc Gourmet, tal com ha confirmat a EL PERIÓDICO l’alcaldessa Anna Franquesa. Aquest rebuig pot posar en risc el compromís de l’empresa de contractar directament fins a 1.600 personesfins a 1.600 persones que fins ara treballaven subcontractades per a les dues plantes del grup a Catalunya, ja que poder realitzar les reformes va ser una de les condicions que el Grup Jorge va posar per tancar un acord.

L’empresa, que ha declinat realitzar declaracions, va argumentar a l’inici del conflicte laboral que necessitava efectuar les reformes a la seva planta de Santa Eugènia de Berga per poder augmentar-ne la productivitat i assumir els costos afegits que li suposava contractar directament els 1.200 treballadors de la planta de Le Porc Gourmet i els 400 de la de Mollerussa (Lleida), The Fortune Pig. Fins ara els treballadors estaven subcontractats a través de cooperatives de treball, en les quals n’hi havia de donats d’alta com a autònoms.

La plataforma Càrnies en Lluita, agrupació de treballadors de diverses cooperatives que exerceixen la seva professió dins, entre altres empreses, de les plantes del Grup Jorge, va denunciar l’1 d’agost, data en la qual entrava en vigor el compromís per escrit de l’empresa, que els treballadors que van deixar de prestar els seus serveis després de protestes laborals no havien sigut readmesos. Un dels punts acordats.

Per la seva part, el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, ha afirmat que no tenen constància oficial de cap incompliment dels compromisos firmats i que, en cas de produir-se i denunciar-se per alguna de les parts, Treball "utilitzaria tots els seus instruments", citant Inspecció de Treball, per tal de fer-los complir.

Un acord després d’amenaça de vaga indefinida i mes i mig de negociacions

El compromís per escrit de l’empresa es va firmar després de mes i mig de reunions de mediacions al Departament de Treball de la Generalitat amb el sindicat CCOO. Junt ambUGT, que va estar present fins a l’última setmana de les negociacions, van forçar la mediació després de la convocatòria d’una vaga indefinida, que no es va arribar a produir. En la recta final de les negociacions, UGT va decidir aixecar-se de la taula al considerar que no era lícit que el Grup Jorge condicionés la contractació de les 1.600 persones a rebre els permisos d’obra.

Notícies relacionades

"Noentenem que el compliment de la llei s’hagi de subordinar a cap negociació. Que Inspecció de Treball actuï si ha d’actuar. Tres dels projectes presentats per l’empresa no compleixen les normatives municipals i no els podem autoritzar", ha afirmat l’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga.

El conflicte es va fer públic a començaments del mes de juny, quan el Grup Jorge va anunciar que estava valorant la possibilitat de deslocalitzar les seves dues plantes de Catalunya al sentir una "inseguretat jurídica", després de l’aplicació de la nova llei de cooperatives a Catalunya. Actualment hi ha dues investigacions en curs per part de la Inspecció de Treball sobre si el Grup Jorge ha incorregut en un frau de llei subcontractant treballadors a través de cooperatives, qualificades per sindicats i la Federació de Cooperatives de Catalunya com a "falses cooperatives".

Temes:

UGT CCOO Vagues