SEGON TRIMESTRE 2018
Augmenten les famílies en fallida però baixen les empreses en aquesta situació
Les companyies declarades en situació d'insolvència disminueixen un 1,2% mentre que augmenten un 7,2% les famílies espanyoles amb aquesta condició entre l'abril i el juny
Catalunya se situa al capdavant amb 432 concursos de creditors

familia
Les realitat macroeconòmica entre famílies i empreses continua distanciant-sefamíliesdistanciant-se. Les companyies que van aconseguir sobreviure als anys més durs de la crisi comencen a veure llum al final del túnel i redueixen les seves sol·licituds al concurs de creditors, una circumstància completament oposada per a les famílies espanyoles.
Aquesta situació d’insolvència permet a un jutge paralitzar execucions de deutes o rebaixar-ne i ajornar-ne el pagament amb el Jutjat Mercantil.
Les empreses declarades en aquesta situació van disminuir un 1,2%, fins a les 1.200 en situació de fallida, segons ha informat aquest divendres l’Estadística de Procediment Concursal de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
D’altra banda, en sentit oposat, les famílies que es van declarar en aquesta situació d’insolvència (antiga suspensió de pagaments i fallides) van patir un increment interanual del 7,6% en el segon trimestre del 2018 i ja són 410 les famílies que es troben en aquesta condició a Espanya.
En el conjunt total, l’INE assenyala que la xifra dels deutors concursats (1.610) entre l’abril i el juny va ser un 0,9% superior a la del mateix període del 2017. En comparació amb el trimestre passat, el nombre de deutors concursats va augmentar un 10,5%, amb un repunt del 4,9% en el nombre de famílies declarades en concurs i un augment del 12,6% en el cas de les empreses concursades.
Per tipus d’empreses
De les 1.200 empreses que van entrar en concurs en el segon trimestre, 96 eren societats anònimes, amb un descens interanual del 16,5%, i 982 eren societats limitades, un 1,1% més que en el segon trimestre del 2017.
Les persones físiques amb activitat empresarial van elevar els processos concursals un 7,7% en taxa interanual, fins a totalitzar-ne 84.
Durant el segon trimestre, els concursos voluntaris van augmentar un 1,9% en relació amb el mateix període del 2017, fins a sumar-ne 1.516, mentre que els concursos necessaris van retrocedir un 12,1%, amb un total de 94 processos.
Per classe de procediment, els concursos ordinaris van disminuir un 10% en taxa interanual, mentre que els abreujats van augmentar un 2,7%, fins a 198 i 1.412 processos, respectivament.
El 21,3% de les empreses que van entrar en concurs entre l’abril i el juny tenien com a activitat principal el comerç (256 concursos), el 16,6% es dedicava a la construcció (199), i el 15,3%, a la resta de serveis (183).
Així mateix, l’estadística reflecteix que el 60,1% de les empreses concursades tenen menys de sis assalariatsi d’aquestes el 33,1% no té treballadors a càrrec seu. D’altra banda, el 18,9% del total de les empreses concursades en el segon trimestre tenen una antiguitat de 20 o més i el 21,9% en té quatre o menys.
Segons l’INE, el 23,6% de les empreses concursades amb quatre o menys anys d’antiguitat operaven en el sector del comerç i el 53,7% de les que tenien 20 o més anys d’antiguitat es dedicaven al comerç i a la indústria i energia.
El 38,3% de les empreses concursades en el segon trimestre es van concentrar en el tram més baix de volum de negoci (fins a 250.000 euros) i eren principalment societats de responsabilitat limitada.
Catalunya, líder en deutors
Notícies relacionadesPer comunitats, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana van ser les comunitats amb més nombre de declaracions de concurs en el segon trimestre. En concret, Catalunya va sumar 432 concursos, Madrid en va registrar 293, i la Comunitat Valenciana, 197. Les regions amb menys suspensions de pagaments en el segon trimestre van ser La Rioja (12), Cantàbria (12), i Navarra (10). Amb l’entrada en vigor de la llei concursal l’1 de setembre del 2004, l’INE va substituir l’antiga estadística de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel concurs de creditors, i les entitats sotmeses a aquest procés es van passar a denominar deutors concursats.
Les regions amb menys suspensions de pagaments en el segon trimestre van ser La Rioja (12), Cantàbria (12), i Navarra(10).
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Amb l'abstenció del PSC El Parlament posa en marxa la comissió sobre l'espionatge i cita Marlaska, Robles i el CNI
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Successos D’Horta de Sant Joan a l’Empordà i Montserrat: els grans incendis que han castigat Catalunya les últimes dècades
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Proposició al Congrés El PP rebutja que Catalunya pugui recaptar l’lRPF i deixa la llei en mans dels socis d’investidura