CONVENI DE COL·LABORACIÓ

Seguretat Social i Inspecció de Treball reforcen la seva lluita contra l'acomiadament d'interins

Els dos organismes dissenyen un pla anual d'objectius en el qual es vigilarà el sector docent, la temporalitat i la parcialitat

Treball realitzarà 7.508 actuacions extraordinàries contra el frau laboral, que se sumaran a les 8.000 ja previstes

undefined44509056 fraude laboral180801120229

undefined44509056 fraude laboral180801120229

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

Seguretat Social i Inspecció de Treball uneixen forces per intensificar la seva lluita contra els acomiadaments massius dels professors interins durant els períodes vacacionals. Els dos organismes han formalitzat aquest dimecres la seva col·laboració amb la firma d’un conveni que recull un pla anual d’objectius que té com a fi combatre el frau laboral. D’aquesta manera, el Govern espanyol manté l’alerta especialment en el sector docent, en el cas de les empreses que donen d’alta i baixa successivament al mateix treballador en períodes vacacionals, un supòsit en el qual el Tribunal Suprem ha fallat a favor de mantenir l’alta als docents en la Seguretat Social durant l’estiu. Aquest mateix mes d’agost començaran a avaluar aquest tipus de situacions per poder, al setembre, començar a implementar mesures concretes. 

El pla, que es desenvoluparà fins al desembre d’aquest any i s’avaluarà el pròxim mes de novembre i el gener del 2019, compta amb una dotació pressupostària de 960.000 euros i inclou 7.508 actuacions extraordinàries contra el frau laboral, que se sumaran a les 8.000 ja previstes per als pròxims cinc mesos. 

A més, incorpora novetats respecte al d’anys anteriors, com l’habilitació de campanyes relatives a les empreses que efectuen altes i baixes successives a la Seguretat Social del mateix treballador per constatar si existeix o no declaració per les vacances meritades i no retribuïdes. Així mateix, es perseguirà les societats que presenten anomalies en la declaraciód’hores extraordinàries i aquelles que abusen de la temporalitat i la parcialitat en la contractació de persones treballadores sense que existeixin condicions organitzatives o característiques de producció que ho justifiquin. 

El pla també mantindrà la vigilància entorn de la derivació de responsabilitat de deute, enquadraments indeguts, empreses deutores insolvents amb activitat, societats que no transmeten informació dels conceptes retribuïts abonats, empreses fictícies i altes fraudulentes. 

Reactivar l’Observatori del Frau

Notícies relacionades

Els dos departaments han expressat el seu compromís de reactivarl’Observatori del Frau, que va néixer el 2007 i que a poc a poc va caure en desús, ja que “va aconseguir focalitzar les actuacions i va obtenir resultats òptims”, segons ha afirmat el director general de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Javier Aibar. Aquest organisme comptarà amb una primera fase de prevenció i control del frau i una segona de divulgació, en la qual s’elaboraran manuals de bones pràctiques. La intenció és crear un mecanisme de camp amb la constitució de comissions permanents gestionades per la Inspecció Provincial de Treball i la Tresoreria, en les quals participaran també els agents socials.

Augmenta la recaptació i l’ocupació aflorat

Amb tot, la lluita contra el frau laboral sembla donar els seus fruits. La recaptació derivada de les accions de la Inspecció de Treball i l’ocupació submergida aflorada ha augmentat el primer semestre de l’any respecte al mateix període de l’any anterior. Segons ha assegurat la directora general d’Inspecció de Treball, Marisol Serrano, des del gener fins al juny del 2018 s’han recaptat 526 milions d’euros davant els 518 milions del 2017 (+1,5%); i s’han aconseguit destapar 53.800 llocs de treball irregulars davant els 45.000 de l’any anterior (+19,5%).