fugida de 4.000 firmes

El Govern es posa en contacte amb les empreses que van traslladar la seva seu perquè tornin

La consellera Àngels Chacón assegura que qualsevol companyia "està més que convidada» a situar els seus òrgans de decisió a Catalunya

zentauroepp44104610 barcelona  barcelon s  02 07 2018  econom a    la consellera180702131131

zentauroepp44104610 barcelona barcelon s 02 07 2018 econom a la consellera180702131131 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

La consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha entaulat "converses" amb les empreses catalanes que van traslladar la seva seu social a altres parts d’Espanya, entre elles "alguna de l’Ibex", per convidar-les que tornin a ubicar el seu domicili social a Catalunya. En una entrevista amb EFE, Chacón ha revelat que aquests contactes es mantenen des que van entrar al Govern i a tots els nivells, perquè hi ha molta tipologia d’empreses", i que busca traslladar el missatge que aquestes companyies estan "més que convidades a tornar".

A la pregunta de si li consta que algunes de les empreses que van decidir traslladar la seva seu social hagi tornat, la consellera ha assegurat: "Algunes n’hi ha, sí. No puc donar xifres, però alguna sí". La consellera ha insistit que no s’oferiran incentius fiscals a les empreses que van fer aquest pas, sinó que se les "intenta conscienciar" que Catalunya continua tenint un "ecosistema procliu" a l’empresa. "Hem tingut contactes a tots els nivells, i amb les grans (empreses) també, hi parlem i hi parlarem", ha dit Chacón, que admet que també hi ha hagut converses amb les empreses de l’Ibex que se’n van anar: "Amb alguna sí que hem parlat", precisa.

Poques esperances

Quan li han preguntat si té la sensació que les empreses de l’Ibex que van fer aquest pas no donen gaires esperances de tornar a situar la seva seu social a Catalunya, ha respost: "No donen esperances, cert, però hi ha fórmules. No renuncio que hi hagi fórmules que ens permetin, en algun cas, donar la volta a la situació, ja que tenen aquí els seus principals mercats i aquests són elements que s’han de tenir en compte." La consellera ha avançat que l’informe del Govern que analitzarà quantes empreses han traslladat el seu domicili social, de quins sectors i si aquest procés ha tingut incidència sobre els centres productius que tenien a Catalunya es presentarà "a finals d’agost".

Un total de 4.000 empreses

Chacón ha volgut deixar clar que el Govern "no menysprea aquests trasllats de més de 4.000 empreses", com sosté alguna força política de l’oposició. Ha explicat que una part d’aquestes empreses van prendre la decisió de traslladar la seva seu social a una altra comunitat per temor "de les conseqüències comercials" o a un "possible boicot", o fins i tot pel "clima de pressió" que es va generar a l’octubre.

Quant al decret aprovat per l’anterior Govern del PP que va permetre a les empreses aprovar el trasllat de la seva seu social a altres parts d’Espanya sense haver de sotmetre'l a aprovació de les respectives juntes generals d’accionistes, ha comentat que el fet de derogar el decret tindria una conseqüència que també pot ser "relativament negativa", perquè s’estaria complicant que les empreses tornin "amb celeritat". En tot cas, Chacón creu que el Govern central anterior, en mans del PP, hauria d’haver fet "algun gest" acceptant que hi va haver una voluntat política d’afavorir la marxa d’empreses de Catalunya.

Vaga de taxistes

Notícies relacionades

Respecte a l’efecte que pugui tenir la vaga de taxistes sobre la imatge turística de Catalunya, ha admès que la preocupa, "i molt". "Ja fa dos o tres anys que en època d’afluència de turistes hi ha incidents. L’any passat va ser amb l’aeroport, i aquella situació va afectar la imatge del país com a destí turístic", ha apuntat la consellera, i per això ha reclamat les competències sobre la gestió d’aquesta infraestructura.

Quant a la vaga en si dels taxistes, que ha recordat que és competència de Foment, la preocupa "per la imatge i el servei que s’està donant el turista", ha dit. D’altra banda, ha reivindicat un model turístic "sostenible" de Catalunya, que prioritzi els ingressos per turista per sobre del nombre de visitants.