sector financer

La banca accelera el crèdit al consum malgrat les advertències de les autoritats

El Banc d'Espanya i la troica van alertar que vigilaran aquests préstecs per evitar una bombolla

Les cinc grans entitats defensen que estan sent prudents malgrat disparar el finançament

zentauroepp26016765 concesionario  consumo180727203837

zentauroepp26016765 concesionario consumo180727203837

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / M. Jiménez Botías

A advertències tèbies, orelles sordes. Almenys de moment. Els missatges de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d’Espanya alertant al sector financer espanyol quevigilaran amb lupa l’evolució del crèdit al consum al país no s’ha deixat sentir de forma notable en el balanç de les entitats els sis primers mesos de l’any. Els cinc grans bancs han continuat augmentant amb força aquests préstecs entre gener i juny amb l’argument que la seva política de concessió és molt estricta.

També és cert que les autoritats han llançat les seves advertències, almenys públicament, amb poc temps perquè les entitats les tinguin en compte de forma plena. “Aquest tipus de crèdit és el segment de negoci amb els tipus d’interès més elevats, i, atès l’entorn de baixos tipus d’interès en què es desenvolupa el negoci bancari, podria passar que les entitats estiguessin buscant oportunitats d’obtenir majors rendibilitats a costa d’incórrer en més riscos, per tant, caldràseguir amb atenció l’evolució d’aquest tipus de crèdit i la seva morositat en els pròxims trimestres”, va apuntar el Banc d’Espanya el maig passat.

A començaments de juliol,l’informe periòdic de la ‘troica’ com a conseqüència del rescat a la banca del 2012 també va prometre una “vigilància estreta” al crèdit al consum. “Els marges d’interès de les institucions creditícies se segueixen comprimit en el context d’un prolongat període de baixos tipus d’interès. Com a resposta, els bancs poden veure’s cada vegada més induïts a atorgar crèdits més arriscats. En vista d’aquesta situació, els bancs i supervisors necessiten assegurar una implementació dels estàndards crediticis prou conservadora, particularment en vista del recent increment de la demanda del crèdit al consum”, va alertar.

Relaxació de criteris

L’enquesta de préstecs bancaris que el Banc d’Espanya va presentar fa uns dies confirma que els criteris d’aprovació de préstecs i les condicions aplicades als mateixos es van relaxar de forma lleugera i generalitzada en el segon trimestre, especialment en el finançament per al consum. A més, les entitats entrevistades van ratificar la seva intenció de continuar relaxant aquests criteris de concessió el tercer trimestre.

Malgrat això, els grans bancs han defensat aquesta setmana que la situació no és alarmant. “Està creixent des de nivells molt baixos. A més, en comparació amb altres països, a Espanya hi ha poc ús del crèdit de les targetes, que és més car que el crèdit al consum. Tampoc els nivells d’estoc són preocupants”, ha argumentat José Antonio Álvarez, conseller delegat del Santander, un banc que ha elevat un 9,8% aquests préstecs l’últim any.

El BBVA els ha incrementat un 42,2%. “Creixem de manera important perquè estem posant focus en això, però sobre la nostra base de clients, que coneixem bé”, ha sostingut el seu número dos, Carlos Torres Vila. L’executiu, no obstant, ha admès que “si es continuen acumulant creixements importants podrien acumular-se riscos, però no és el cas de BBVA”. 

Bases baixes

D’altra banda, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha afirmat que es tracta d’un creixement “lògic i sa”, que en el seu cas ha sigut del 10,7%, informa Nacho Herrero. Els saldos de crèdit al consum, ha argumentat, són al voltant del 25% per sota del seu nivell previ a la crisi i equivalen al voltant del 7% del PIB, una xifra “molt semblant” a la dels països de l’entorn europeu. “Des del punt de vista ‘macro’ no veig en aquest moment un perill especialment rellevant. No vol dir que no s’hagi de vigilar com a entitat financera, perquè és el nostre ofici, però sense una preocupació especial”,ha assegurat. 

Notícies relacionades

El Sabadell també acumula una alça significativa. “Tenim un creixement del 15% a la nova producció (12,4% el saldo) i estem còmodes amb aquest creixement, tot i que està una mica per sota de la mitjana del sector”, ha comentat Jaume Guardiola, el seu número dos. “Ens sembla suficient aquest nivell”, ha agregat abans de precisar que l’entitat vigila la qualitat del risc que assumeix de manera que les conseqüències negatives puguin minimitzar-se.

El seu homòleg a Bankia, José Sevilla, s’ha mostrat en la mateixa línia. “El nostre saldo creix el 9,9%, un nivell no excessiu ni perillós. I el nostre negoci de consum és una mica diferent, només amb els nostres clients amb ingressos domiciliats, dels quals tenim més informació. El gran creixement en consum està en els punts de venda, que no fem. El normal és pensar en creixements més normalitzats aquest any i el pròxim”, ha previst