MÉS DE 300 ACOMIADAMENTS

La revenja de Ryanair a Irlanda

La companyia ha anunciat la supressió del 20% de la flota del seu país d'origen i ha ofert la possibilitat de traslladar-se a Polònia o altres bases

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aerolínia irlandesa de vols de baix cost Ryanair ha anunciat aquest dimecres a la borsa de Londres els seus plans de reduir un 20%, de 30 a 24 avions, la seva flota a Irlanda a partir de l’octubre, amb la possibilitat de liquidar més de 300 llocs de treball.

La reducció es deu que traslladarà diversos avions a Polònia, on experimenta creixement, i al descens de les reserves a Irlanda, que atribueix als efectes de les vagues de pilots, ha explicat Ryanair en el comunicat.

La companyia amb seu a Swords ha emès preavisos que concretament s’acomiadaran més de 100 pilots i 200 treballadors de cabina ubicats a la base de Dublín, als quals oferirà la possibilitat de traslladar-se a Polònia o altres bases.

Segons la nota, el Consell d’Administració de l’aerolínia ha aprovat aquest dimecres la mesura, després que es produïssin aquest mes tres vagues a Irlanda i coincidint amb mobilitzacions entre avui i demà en països com Espanya, Portugal, Bèlgica i Itàlia.

Dilluns passat, el conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, va advertir que es podria decidir la reducció de la flota i dels vols al calendari d’hivern a les bases europees on els sindicats convoquin "vagues innecessàries", la qual cosa, va avisar, provocaria també pèrdues de llocs de treball.

En el comunicat d’avui, l’aerolínia explica que la seva filial polonesa de vols xàrter, Ryanair Sun, oferirà a partir del 28 d’octubre almenys 10 avions als operadors turístics polonesos, el doble que durant aquest estiu.

Assenyala que la reducció de la flota a Dublín pel trasllat d’avions a Polònia no es traduirà en una excessiva retallada de rutes, tot i que sí que se’n pot reduir la freqüència.

"Acomiadar per créixer"

Ryanair començarà ara un període de consultes per a la supressió de llocs de treball a la seva principal base i, quan siguin necessaris els acomiadaments, valorarà "el rendiment de vol, la productivitat, l’assistència i les sol·licituds de transferència de base", indica en la nota.

L’empresa oferirà trasllats a Polònia i "possiblement" a altres bases per als pilots i tripulants de cabina d’Irlanda afectats pels canvis anunciats aquest dimecres.

El director operatiu, Peter Bellew, ha dit que "lamenta" la reducció de la flota per a l’hivern d’aquest any, i ha explicat que el consell "ha decidit destinar més avions als mercats on s’experimenta un fort creixement".

Aquesta condició, ha afegit, provocarà retallades de flota i possibles acomiadaments "en països on el mercat s’ha debilitat o les reserves s’han vist perjudicades per les vagues continuades dels pilots irlandesos".

Bellew ha recordat que Ryanair opera 450 avions des de 87 bases a Europa i ha alertat que "només ho podrà continuar fent" si segueix oferint "tarifes baixes i serveis puntuals en els quals el client pot confiar".

Notícies relacionades

Si la reputació de fiabilitat de l’empresa o les reserves es veuen danyades, "la reducció de les bases (europees) i els acomiadaments potencials, com els de Dublín, seran una conseqüència lamentable", ha afirmat, en advertència als empleats d’altres països.

Segons s’assenyala en el comunicat, Ryanair ha convocat el sindicat irlandès Fórsa a una reunió aquesta tarda per informar-lo dels canvis acordats per la companyia, històricament antisindicats i que només va accedir a la negociació col·lectiva l’any passat després d’una fuga de treballadors.