EXPANSIÓ

Les multinacionals trien Barcelona per obrir centres tecnològics mundials

Una dotzena d'empreses internacionals han anunciat en el que va d'any la seva implantació

El menor cost de les oficines i els salaris, la disponibilitat de talent i l'ecosistema local atrauen a les multinacionals

zentauroepp43219858 barcelona 07 05 2018 facebook alquilar  8 plantas de la torr180706181547

zentauroepp43219858 barcelona 07 05 2018 facebook alquilar 8 plantas de la torr180706181547 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Si a finals del 2017 el missatge era que l’economia catalana s’havia parat pel procés, els primers sis mesos del 2018 grans empreses han assegurat, a través dels fets, que estan més pendents del desenvolupament tecnològic que no de la situació política. Firmes com MicrosoftFacebook (a través de CCC), SiemensAllianzMedia Markt o Lidl han anunciat l’obertura a l’àrea metropolitana de Barcelona d’instal·lacions tecnològiques, a un ritme que duplica el nombre d’anuncis realitzats en anys anteriors.

Des de començament d’any, almenys una dotzena d’empreses tecnològiques mundials han anunciat públicament els seus plans d’inversió a Catalunya. Algunes instal·laran granscentres d’atenció al client; d’altres estudis de desenvolupament de programari, i fins i tot un altre grup obrirà la seva seu per a l’expansió europea. “S’està convertint en un cercle virtuós. Noves inversions criden a futures inversions, i les multinacionals veuen que instal·lar-se a Barcelona és la seva millor opció per molts motius”, assegura el conseller delegat d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

La llista

Facebook obrirà (a través de CCC) a la Torre Glòries un centre de moderació de continguts (500 llocs de treball) i Microsoft, un laboratori de quàntica (60). Siemens ha establert a Cornellà un nou centre d’innovació, i Allianz ha triat Barcelona per desenvolupar serveis tecnològics. Lidl ocuparà 250 personesLidl  en un centre de serveis de comerç electrònic, i Media Markt obrirà un ‘hub’ de desenvolupament tecnològicMedia Markt  (20 llocs de treball). El banc ‘on line’ N26 establirà a Barcelona un equip de desenvolupament (100 llocs de treball), i l’empresa argentina de satèl·lits Satellogic obrirà a la ciutat la seva seu europea (100 llocs de treball). Chartboost (fundada per dos catalans a San Francisco) instal·larà un equip d’enginyeria a Barcelona, i l’australiana Moodle (programari per al sector educatiu) crearà 40 llocs de treball a la ciutat. També, la nord-americana Scoot (‘motosharing’) ha obert a  Barcelona (30 llocs de treball), i Nestlé ha anunciatNestlé  que traslladarà part del seu equip tecnològic a Barcelona. Els anuncis realitzats fins ara sumen més de 1.100 llocs de treball, i se sumen a les apostes del 2017: AmazonIGG...

Alguns són els factors que fan atractiva la regió. “Aquestes organitzacions, per fer un moviment d’aquest estil, analitzen a fons la situació. Els rànquings indiquen que l’ecosistema de Barcelona ara mateix se situa entre els 5 primers d’Europa i les companyies que hi aposten saben que és un ecosistema consolidat en què poden trobar talent, ‘start-ups’ amb què col·laborar, etc”, destaca Miquel Martí, conseller delegat de Barcelona Tech City. Un informe del fons Atomico situa Barcelona com la tercera ciutat preferida pels emprenedors per crear ‘start-ups’ i en la quarta posició en el rànquing dels 10 ‘hubs’ de la UE tecnològics per nombre de ‘start-ups’. Al mateix informe, Barcelona ocupa el cinquè lloc en el rànquing de ciutats europees per inversió rebuda.

“Som a la sortida de la crisi i això es nota. A més, Barcelona ha sumat punts amb l’èxit del Mobile World Congress, que l’ha posat en l’epicentre de l’aparador mundial de l’economia digital”, destaca per la seva part Xavier Monzó, president de l’associació 22@ Network. “A més, Barcelona és l’hàbitat perfecte per instal·lar-se. Tenen bon clima, bon nivell de vida, diversitat empresarial, teixit de ‘start-ups’, universitats, institucions públiques i privades implicades, talent local i capacitat d’atracció de talent forà”, agrega.

El talent

El talent, de fet, és un dels requisits indispensables per confirmar aquestes inversions. “Si les empreses venen és perquè s’està fent un ‘push’ molt important per part de la institucions i perquè saben que, a més de trobar el que busquen, a nivell de costos els surt a compte”, destaca Estel Alsina, responsable de captació de talent de TalentRepublic. “El cost de les oficines aquí és menor que en altres ciutats europees, i els salaris que es paguen són més baixos”, agrega. “Però que els salaris siguin més baixos no implica menys oportunitats de captar talent: molts professionals estan disposats a mudar-se a Barcelona perquè el cost de la vida aquí és menor”, comenta Alsina. La consultora Boston Consultoria situa Barcelona com la quarta ciutat del món més desitjada per treballar el 2018.

Notícies relacionades

L’arribada de multinacionals no preocupa les ‘start-ups’. “En realitat no són competència, sinó oportunitat. La majoria d’empleats de les ‘start-ups’ no somien amb treballar en una multinacional, sinó amb la llibertat de la ‘start-up’”, resumeix Alsina. El que sí que hi pot haver és una “falta de talent format”, per això se’n va a altres països a buscar certs professionals. “Portar talent no és negatiu. No es treuen llocs de treball als locals, sinó que no hi ha prou oferta de gent preparada. Les universitats estan treballant per cobrir aquesta demanda”, completa.

El ‘boom’ d’anuncis de la primera meitat de l’any, a més, continuarà durant els pròxims mesos. “Les previsions són molt bones. La captació d’interessades pot tardar des de mesos a més de tres anys. Continuem identificant oportunitats, i hi ha moltes empreses de base tecnològica amb interès a expandir-se”, conclou Romero.