PRESSUPOSTOS

El permís de paternitat s'amplia una setmana més des d'aquest dijous

44s14gam5se3k4e7s4noe1100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els pares espanyols que tinguin un fill a partir d’aquest dijous, 5 de juliol, podran disfrutard’una setmana més de permís de paternitat, cinc en total. Aquesta és una de les mesures incloses en la llei de Pressupostos generals de l’Estat (PGE) del 2018, que es publicarà demà alButlletí Oficial de l’Estat (BOE), i que entraran en vigor l’endemà de la publicació de la norma, segons han confirmat fonts del Govern. 

La previsió inicial, una vegada aprovada definitivament la llei al Congrés dels Diputats la setmana passada, era que dilluns passat es publiqués en el BOE i entrés en vigor, però la necessitat de solucionar alguns problemes de redactat van ajornar la publicació. A partir de dijous podran beneficiar-se d’aquesta setmana addicional els progenitors els fills dels quals neixin des del 5 de juliol en endavant però no els que hagin sigut pares abans d’aquesta data, tot i que el naixement hagi tingut lloc l’any 2018, o fins i tot aquesta mateixa setmana, abans de dijous. 

La decisiód’ampliar una setmana aquest any la durada del permís dels pares per a la cura dels seus fills és conseqüència de l’acord d’investidura de Mariano Rajoy al qual van arribar el PP i Ciutadans. S’hi demanava un augment inicial, per al 2017, perquè els pares tinguessin una baixa de quatre setmanes pel naixement d’un fill. Aquest període havia de ser ampliat a raó d’una setmana per any, de manera que ara aquest permís arriba a les cinc setmanes. A més, gràcies a una esmena pactada per Units Podem i el PP, els PGE incorporen una altra novetat respecte a aquests permisos: la possibilitat que els funcionaris públics que tinguin un fill puguin agafar-se les cinc setmanes de permís sense l’obligació de fer-ho de forma simultània a la mare. D’aquesta forma, podran disfrutar de la seva baixa després de les 16 setmanes de la mare, i s’ampliarà el període total dels dos progenitors a 21 setmanes.

Notícies relacionades

L’ampliació del permís de quatre a cinc setmanes, així com l’increment del nombre de beneficiaris, ha motivat en els Pressupostos d’aquest any un augment d’un 4,5 per cent fins als 2.559 milions d’euros en el conjunt de prestacions que apareixen vinculades a l’aturada temporal en la feina per naixement de fill, maternitat, paternitat, risc durant l’embaràs i risc durant la lactància.

Aquest increment coincideix amb la tramitació al Congrés dels Diputats d’una proposició de llei d’Units Podem perquè els permisos de maternitat i paternitat siguin iguals i intransferibles. La Cambra baixa va donar llum verda a la iniciativa el passat 26 de juny, per unanimitat.