QUARTA LLISTA DE L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
Rato, Bosé i Alves, en la llista de grans morosos d'Hisenda
El nombre de contribuents amb deutes de més d'un milió cau un 5%, fins als 4.318 milions
L'import total de la quantitat pendent de pagament per aquestes persones i empreses baixa i assoleix els 15.300 milions
montaje-morosos
L’exvicepresident del Govern, Rodrigo Rato, el cantant Miguel Bosé, l’exbanquer Mario Conde i el futbolista Dani Alves figuren en la quarta llista de morosos de l’Agència Tributària. Aquesta llista inclou un total de 4.318 deutors amb una quantitat pendent de pagament amb Hisenda superior al milió d’euros a 31 de desembre del 2017 que no estiguin ni ajornades ni suspeses. El nombre total de contribuents inclosos en aquesta ocasió és el 5% inferior al de la tercera llistapublicada l’any passat
Del total de 4.318 contribuents que figuren a l’última llista, 340 són persones físiques amb un deute total d’una mica més de 760 milions d’euros i 3.978 són persones jurídiques, amb un import pròxim als 14.600 milions.
Reyal Urbis, es manté com el deutor més gran amb Hisenda, a qui deu 361 milions d’euros.
Personatges coneguts a la llista
Miguel Bosé entra a la llista per tenir un deute d’1,86 milions d’euros amb Hisenda, mentre Rato ingressa a la llista amb un deute lleugerament superior al milió d’euros (1.002.103 euros). El futbolista Dani Alves torna a aparèixer a la llista de deutors, de la qual havia sortit l’any passat, amb un deute de 2,6 milions d’euros.
L’expresident de Banesto Mario Conde té un deute de 14,9 milions d’euros amb Hisenda, per sobre dels 9,9 milions que figuraven en la llista anterior de morosos, mentre que l’expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz manté el seu deute d’1,36 milions d’euros i l’advocat José Emilio Rodríguez Menéndez deu 3,6 milions d’euros a la Hisenda Pública.
Un altre personatge públic que segueix a la llista és Juan Francisco Matamoros, conegut com a ‘Kiko Matamoros’, amb un deute d’1,01 milions d’euros, així com la presentadora Patricia Conde, amb un deute d’1,86 milions d’euros, per sobre dels 1,23 milions de la llista anterior.
Dos dels germans Cort Lagos propietaris de gran part del sòl del barri madrileny de recent creació Valdebebas, han desplaçat l’empresari Agapito García Sánchez com la persona física que acumula un deute més gran amb Hisenda. Luis i Cristina Cort Lagos tenen 28 i 27,8 milions de deute pendent de pagar a Hisenda, per sobre dels 16,9 milions que deu Agapito García.
L’empresa Montserrat Operador Logístico SL, de la família de l’exministra Dolors Montserrat, en situació de concurs de creditors, es manté un any més a la llista de morosos, amb un import de 4,3 milions d’euros de deute
Clubs de futbol
Respecte de la llista publicada per l’Agència Tributària el juliol del 2017, aquest any han desaparegut un total del 680 deutors entre els quals es troben, per exemple, els clubs de futbol de l’Elx i de l’Albacete, així com la productora de televisió Vértice 360º i l’ Aeroport de Castelló. Es manté en la llistal’Aeroport de Ciudad Real (7,021 milions).
Hi ha un altre grup de contribuents que estan a la llista de grans morosos, però amb un deute una mica menor al de l’any passat. És el cas del Recreativo de Huelva (11,87 milions),l’Hèrcules i el Racing de Santander (4,9 milions). També les empreses Desguaces Latorre, Afinsa i la immobiliària Sacresa.
L’empresa Unipost, al contrari, ha augmentat el seu deute amb Hisenda de 5,44 a 11,76 milions, mentre que l’Hospital General de Catalunya la manté en 1,6 milions.
Entre els clubs esportius, també hi figuren el Múrcia (11,1 milions), el Jaén (1,4 milions) i laUnió Esportiva Lleida (11,39), així com la Unión Deportiva Salamanca (16,3 milions) i el Xerez Club Deportivo (10,38 milions). Igualment, hi apareixen l’Atlético Alcantarilla (1,8 milions), elBalonmano Neptuno (1,06 milions), el CD Castelló (1,29 milions) i l’Ourense (1,05 milions).
Constructores
El 44% de l’import total del deute total de la llista es correspon amb deute de deutors en procés concursal (més de 1.600 deutors, el 37,9% del total) i, per tant, és deute afectat per un procés en el qual les possibilitats de cobrament efectiu dels deutes es troben minvades mentre duri el mateix procés concursal.
L’esclat de la bombolla immobiliària va provocar la fallida d’un enorme nombre d’empreses, moltes de les quals es troben en aquest supòsit.
El sector immobiliari és el més gran de la llista, amb noms molt coneguts com Reyal Urbis, Nozar (197,6 milions), Sanahuja Escofet Inmobiliaria, o Marina d’Or.
També hi apareix Martinsa Fadesa (50,3 milions), Polaris World (23,3) i Isolux-Corsan (1,99) entre els noms rellevants del sector.
L’empresa concessionària Accesos de Madrid, en liquidació i que gestionava les autopistes en fallida R-3 i R-5, que han revertit a l’Estat, manté un deute de 38,5 milions d’euros.
El col·lectiu s’estén a constructores i a tota mena d’empreses auxiliars vinculades al sector immobiliari.
Moda i tèxtil
Reig Martí, Hakei, Caramelo (2,1), Victorio & Lucchino (2,6) i Dayaday figuren entre les firmes de moda i tèxtil deutores amb Hisenda a 31 de desembre del 2017 amb deutes amb l’Administració Tributària superiors en cada cas al milió d’euros.
Com a novetat, destaca la presència de la cadena de complements per a dona propietat del grup català Tous des del 2013 Dayaday, amb un deute d’1,3 milions d’euros, i de l’empresa en fallida Géneros de Punto Ferry’s, que deu 7,6 milions
Altres companyies del món de la distribució, com el grup de decoració gallec Pótico, que ha reduït el seu deute de 4,3 milions d’euros a 3,9 milions, Jugueterías Poly, amb 4,6 milions d’euros, Fotoprix (6,4 milions) i Merkamueble, amb 1,3 milions, que també apareixen en la llista de morosos amb Hisenda, han mantingut el seu deute respecte a l’any passat.
Sector turístic
Vinculats al sector turístic apareixen a la llista diverses firmes vinculades al desaparegut grup Orizonia, com Iberoworld Airlines (7,18 milions), Viatges Iberia (8,1), Iberojet (1,71) i Iberotravel (1,7).
També apareixen noms com araAir Comet (13,9) i Spanair (7,15).
En hostaleria, el Grupo Cantoblanco, vinculat a l’expresident de CEIM i exvicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, apareix en la llista amb algunes de les seves societats com a Grupo Cantoblanco Alimentación (7,4 milions d’euros), Grup Cantoblanco Colectividades (6,5 milions d’euros) i Arturo Grupo Cantoblanco (3,3 milions d’euros)
Entre les hoteleres amb un deute al fisc que supera els quatre milions d’euros figuren: Hotel Almeria (14,7 milions, un 65,3% més); Hotels Rosincs Unipersonal (9,82 milions); Rustic Hotels (9,5 milions); Hostalería Unida, matriu del Grup Husa, amb 5,6 milions d’euros; Hotels Jale (5,5 milions); Hotelería Unida (5,62 milions, un 17,3% menys); Hotels Incorporados (4,1 milions) i Hotel Brasilia Playa (3,9 milions).
Des del 2015
La publicació de la llista de grans deutors és fruit del canvi legal introduït en la Llei General Tributària l’any 2015, impulsat per l’exministre Cristóbal Montoro. La mesura té com a objecte augmentar la consciència social contra el frau fiscal, com una mesura de lluita contra l’incompliment tributari.
La llista identifica els noms dels contribuents –persones físiques o jurídiques– amb un deute tributari en fase executiva amb l’Agència Tributària superior al milió d’euros. No s’inclouen aquí els deutes ajornats amb l’Agència Tributària, ni les que han estat recorregudes o estan en fase judicial. Per això no apareixen a la llista noms de contribuents famosos que litiguen en els tribunals contra el criteri d’Hisenda, com el de Cristiano Ronaldo, per exemple.
Eficàcia antifrau
Laprimera llista es va publicar el desembre del 2015 amb els noms de 4.855 contribuents que tenien deutes amb Hisenda superiors al milió d’euros el juliol d’aquell mateix any.
Com a prova de l’efecte antifrau d’aquesta mesura l’Agència Tributària remarca que el 30% dels contribuents que eren a la primera llista ja no hi són en la que s’ha publicat aquest dijous. Es pot pensar que la major part s’haurien posat al dia amb el fisc o haurien reduït el seu deute per sota del milió d’euros, encara que també podrien haver sortit de la llista per culminació del procés concursal.
Notícies relacionadesA més -es remarca des de l’Agència Tributària- el deute executiu que figura a l’última llista és el 18% inferior a la del primer.
Laprimera llistade morosos es va publicar el 23 de desembre del 2015 i contenia 4.855 deutors amb una mora de més de 15.600 milions, mentre quela segona va veure la llum el 30 de juny del 2016, amb 4.768 deutors i una mora superior a 15.700 milions d’euros, ila tercera, el 23 de juny de l’any passat, amb 4.549 deutors i una mora de 15.400 milions d’euros.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El número 2 d’Emergències valora ara deixar el Consell