internacionalització

El Govern qualifica de "deslleialtat econòmica" el decret per al trasllat de seus

La Generalitat preveu un rècord de la inversió estrangera aquest any, després de la caiguda del 31,3% de l'any passat

43824406 601

43824406 601 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern de la Generalitat considera que la inversió estrangera a Catalunya té bona salut i apunta que aquest 2018 s’aconseguirà un rècord. Fins al juny, s’han anunciat 102 nous projectes d’inversió que suposaran 5.000 milions d’euros. Malgrat aquest optimisme, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, no va amagar ahir l’impacte negatiu de la crisi institucional de l’any passat i la preocupació de l’Executiu català per la fuga d’empreses. Segons la seva opinió, el decret urgent aprovat pel Govern del Partit Popular per facilitar el trasllat de seus va ser un clar "acte de deslleialtat econòmica” que el Govern encara analitza per determinar si va transgredir els drets dels petits accionistes. "El que no hi haurà és un decret d’incentius fiscals per afavorir el retorn de les empreses", ha assegurat Chacón, ja que segons la seva opinió "és perjudicial parlar més de la fuga d’empreses que de les que han vingut".

En qualsevol cas, l’efecte del trasllat de seus va ser més evident entre empreses establertes a Espanya que entre multinacionals, malgrat que la quantia global de les inversions estrangeres a Catalunya l’any passat va baixar un 31,3%, fins a 241,04 milions d’euros. En qualsevol cas, el Govern defensa que es van captar un total de 70 projectes d’inversió l’any passat, la xifra més elevada mai registrada, amb la creació de 3.217 llocs de treball. Una inversió cada cinc dies, que en bona mesura són d’empreses sense establiment previ a Catalunya (40% del total).

Sobre la iniciativa de l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) d’estudiar la possibilitat de potenciar i distingir a les empreses que s’han mostrat afins a la independència de Catalunya, Chacón ha assegurat que hi està en contra. "No compartim aquest criteri. En una economia global. ¿Com definim què és una empresa catalana?” i per això s’ha mostrat contrària a qualsevol tipus de boicot comercial. "En una economia tan global i interconnectada, no té cap mena de sentit", ha insistit.

Els EUA i el Japó, al capdavant

Notícies relacionades

Sobre la procedència de les inversions estrangeres, el gran canvi de l’any passat va ser que els EUA i el Japó van encapçalar la classificació, quan són Alemanya i França els que solen ser els principals països de procedència. Així, el 24,3% de les inversions van procedir dels EUA (amb Amazon com a inversor destacable) iel Japó (11,4%), en plena reactivació de la seva política exterior. 

Chacón va reivindicar el paper de les oficines comercials de comerç, el canal principal per potenciar les inversions estrangeres a Catalunya. Actualment, estan implantades a Catalunya un total de 8.642 empreses estrangeres, un 22% més que el 2016. El sector de les tecnologies de la informació i l’automoció van encapçalar el nombre de projectes d’inversió presentats el 2017 (les TIC el 28,6% del total i l’automoció l’11,4%).  En termes de volum de facturació, les empreses estrangeres suposen el 13,4% del sector d’automoció a Catalunya.  

Les patronals catalanes donen suport a la derogació del decret que facilita el trasllat de seus

<span style="font-size: 1.6rem;">Aquest dilluns, les patronals Foment del Treball, Fepime i Pimec s’han mostrat a favor de la derogació del decret del Govern espanyol que ha facilitat el trasllat de milers de seus socials d’empreses fora de Catalunya al considerar-ho un "gest" que millorarà les relacions entre els executius català i espanyol.</span>