evolució de l'economia

Foment assegura que Catalunya ha perdut el lideratge del creixement a Espanya

El seu informe de conjuntura destaca la falta de competitivitat fiscal amb altres comunitats com un dels factors d'alentiment

jcarbo30592930 salou180520210809

jcarbo30592930 salou180520210809 / JAUME SELLART

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Catalunya perd la seva condició de "lideratge en la recuperació econòmica espanyola", assegura Foment del Treball en el seu informe de conjuntura econòmica del juny del 2018. Per raons circumstancials, com la reducció del ritme de creixement de les exportacions i de l’activitat turística, però també per l’efecte estructural que suposa lafalta de competitivitat fiscal de Catalunya respecte a altres comunitats autònomes –principalment Marid–, el cert és que les expectatives de creixement tant per al 2018 com per al 2019 estan per sota de la mitjana espanyola.

Foment utilitza com a font les dades que maneja el BBVA Research i Funcas i estableix una previsió de creixement per a aquest any del 2,5% del producte interior brut (PIB), davant el 2,9% del conjunt d’Espanya, i del 2,3% del PIB el 2019, davant el 2,5% de la mitjana espanyola. Com a conseqüència d’aquest impacte més baix en el creixement del conjunt del país, altres comunitats prendran el relleu: Madrid, les Balears i el País Basc registren expectatives de creixement molt més clares que Catalunya.

"La caiguda del consum i de l’activitat turística s’han notat una mica, però en conjunt, l’economia que estava al capdavant del creixement d’Espanya en anys anteriors, ara se situa en la part baixa de creixement", ha destacat Salvado Guillermo, director d’Economia de Foment.

Reformes a fer

Notícies relacionades

Per a la patronal, encara que hi ha reformes estructurals que s’han de dur a terme, sobretot les relacionades amb la seguretat jurídica de les empreses i la inversió, el factor principal que s’ha de modificar per millorar el creixement econòmic de Catalunya per un canvi en la política tributària de la Generalitat, que ha posat en marxa figures impositives que no apliquen altres comunitats a l’empara de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). Aquestes figures, tot i això, "no han tingut un efecte significatiu en la recaptació", però han contribuït a "traslladar una imatge d’una Catalunya que grava excessivament les activitats econòmiques (turisme, aviació, recursos: aigua i electricitat, vivendes buits de grans operadors, begudes ensucrades o emissions de CO2, entre d’altres", destaca l’informe de Foment.

Per contra, Foment destaca que la política fiscal de la comunitat madrilenya és molt més indulgent amb les empreses. "Madrid creix i té una política tributària més atractiva", has destacat Valenti Pich, president de Foment.

Temes:

PIB