Estudi

Les empreses preveuen vendre i contractar més

La facturació de la companyies va créixer l'any passat el 5,9%, segons un estudi de l'EADA i CEPYME

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Més vendes i també més contractació. Les empreses encaren el 2018 amb optimisme, ja que gairebé 8 de cada 10 directius (78%) esperen tornar a augmentar les seves vendes i el 53% esperen dur a terme contractacions laborals, molt per sobre del 37% dels anys 2016 i 2017, segons el novè diagnòstic sobre l’empresa espanyola elaborat per l’escola de negocis EADA i la patronal CEPYME.

Malgrat les dades generals positives, destaca "el feble comportament de la microempresa, amb un creixement de les vendes per sota de la mitjana, tant en el sector delsserveis, com en el comercial il’industrial.

Les companyies van experimentar l’any passat en conjunt una alça de la facturació del 5,9%, el seu quart increment anual consecutiu i "el repunt més gran de la sèrie històrica des que s’elabora l’informe", el 2010. 

L’evolució experimentada per les companyies ha suposat "una millora substancial de la rendibilitat econòmica", amb una mitjana del 8,3%. Altre cop, es tracta "de la millor dada de tota la sèrie històrica d’aquests últims nou anys". Les mesures adoptades per les empreses des de l’inici de la crisi així com la rellevant millora de la facturació el 2017 "són les palanques que han permès obtenir aquesta excel·lent ràtio".

Mitjà i llarg termini

Un altre element important és que les companyies ja no prenen mesures pensant només en el curt termini. "Les dades econòmiques bones i les perspectives de creixement optimistes dels propers anys els han permès prendre decisions amb un caràcter més estratègic i pensant preferentment en la producció de valor en el mitjà i el llarg termini".

També suposa un reflex de l’evolució positiva que 6 de cada 10 empreses preveuen augmentar el seu pressupost anual en inversions en actius no corrents. Això suposa una millora de tres punts percentuals en comparació amb les dades de l’anterior informe.

L’estudi revela "les diferències econòmiques significatives" entre les empreses que són exportadores i les que no ho són. En el conjunt de les companyies que venen a l’exterior, el 84% dels enquestats preveuen un augment de la facturació, mentre que tan sols un 9% n’espera una caiguda.

Notícies relacionades

Una altra variable que mostra la bona evolució de l’economia és la morositat sobre la xifra de vendes, que inclou el percentatge de vendes impagades de manera definitiva. La taxa va caure l’any passat al 2,7%, en contrast amb el 3% de l’exercici anterior i el 4,2% del 2015.

L’estudi es basa en les dades i respostes de 445 empreses, 77 de les quals són del sector comercial, 139 de l’industrial i 229 dels serveis. Pel que fa a la mida, 153 són microempreses; 153, petites; 92, mitjanes, i 47, grans. L’informe s’ha realitzat entre el gener i el març d’aquest any, dirigit per Rafael Sambola, del departament de finances de l’EADA Business School.

Temes:

Empreses