energia

Gas Natural deixarà de tenir comissió executiva

Els consellers cobraran 175.000 euros, el 38% més, però el cost serà el 20% menys al passar de 17 a 12 membres

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gas Natural sotmetrà a l’aprovació de la junta general d’accionistesque serà la primera sota la presidència de Francisco ReynésFrancisco Reynés, la supressió de la comissió executiva. També es proposarà una reducció de la retribució total del consell com a conseqüència d’aquesta reorganització del govern corporatiu, al passar d’una remuneració total de 4,7 milions l’any passat a 3,8 milions aquest exercici.

Aquests són dos dels punts de l’ordre del dia que es votaran en la junta que se celebrarà el proper 27 de juny a Madrid, on Gas Natural va traslladar la seva seu social a finals de l’any passat, igual que altres companyies en els moments més àlgids del procés.

Reynés, que va assumir la presidència executiva de la multinacional energètica a començaments de febrer, proposarà a la junta diversos canvis al reglament de l’organització i en el funcionament del consell d’administració i les seves comissions.

Un dels canvis més rellevants és la possibilitat que no sigui obligatori comptar amb una comissió executiva, "atesa la nova mida del consell que es proposa a la junta" o la previsió que hi hagi un "conseller coordinador", tal com va acordar el màxim òrgan de govern de Gas Natural Fenosa en la seva reunió del passat 21 de maig.

La companyia emmarca aquesta modificació en la necessitat d’ajustar-se a un nou context en què el consell d’administració serà més reduït, al passar de 17 a 12 membres. El mandat dels consellers passarà de tres a quatre anys. També s’emmarca en l’objectiu d’"una simplificació més gran i agilitació de les normes de govern corporatiu".

Política de remuneració 

Un altre dels canvis que se sotmetrà a l’aprovació dels accionistes serà la modificació de la política de remuneració dels consellers que s’havia aprovat per al període 2018-2020, tenint en compte la reorganització prevista i el nou pla estratègic.

En aquest capítol, la companyia planteja alguns increments salarials, com el fix dels consellers o del president, si bé la retribució total dels membres d’aquest organisme per a aquest any queda fixada en 3,8 milions d’euros, gairebé el 20% menys que el 2017.

Això s’explica, principalment, per la supressió de la comissió executiva, que actualment integren deu membres.

Així, el president executiu de Gas Natural Fenosa, Francisco Reynés, passarà a tenir una retribució fixa d’1,1 milions d’euros anuals, davant els 550.000 euros actuals. El president del consell, no obstant, cobrava fins ara 550.000 euros més com a president de la comissió executiva, un càrrec que ara desapareixerà, de manera que, de facto, ingressarà el mateix.

La nova retribució dels consellers queda fixada en 175.000 euros anuals (126.500 el 2017), mentre que el consell coordinador, figura de nova creació, percebrà 30.000 euros.

Notícies relacionades

Fins ara, els membres de la comissió executiva cobraven 126.500 euros anuals; els de la comissió de nomenaments i retribucions, 25.000, i els de la comissió d’auditoria, 40.000.

La nova política retributiva preveu que els membres de les comissions percebin 60.000 euros anuals i que el president d’una comissió en guanyi 90.000.