DRETS DELS CONSUMIDORS

La llei per frenar abusos hipotecaris, paralitzada al Congrés

El text prohibeix les vendes d'assegurances i productes financers lligats al préstec per a habitatge

Les entitats financeres hauran de permetre que els clients contractin les pòlisses pel seu compte

Oficina de Kutxabank a Barcelona.

Oficina de Kutxabank a Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Menys abusos amb les  assegurances  i productes financers vinculats a les  hipoteques. Aquest és un dels objectius dels canvis introduïts en el projecte dellei de contractes de crèdit immobiliari, que inclou aquest aspecte que afecta els titulars de  préstecs per a la compra d’habitatge,  i la tramitació del qual es troba paralitzada al  Congrés dels Diputats.

El Govern va aprovar l'avantprojecte de llei que trasllada a la legislació espanyola la  directiva hipotecària comunitària , amb mesures que augmenten la  transparència  en els préstecs i la prohibició de les  vendes vinculades  a la hipoteca, com ara les  assegurances. Bèlgica,  França, , ,Irlanda,  e  iItàlia van fer aquesta transposició el 2016 i  Portugal, l'any passat.

Segons l'exposició dels motius, la prohibició de les vendes vinculades té per objectiu "afavorir l’ elecció del producte més adequat  per part del client i fomentar la competència entre prestadors, possibilitant la venda agrupada en aquells casos en els quals sigui més beneficiós per al client".

Pòlissa anual renovable

Una de les últimes victòries aconseguides per l'Associació Espanyola de Corredories d'Assegurances (Adecose), que fa anys que combat les pràctiques bancàries amb les assegurances, ha consistit a establir en el projecte de norma l’ obligatorietat  que les pòlisses d'assegurança ofertes per les entitats financeres prestadores siguin de "caràcter anual renovable". Aquesta mesura té  el suport de Ciutadans, el PNV i Esquerra Republicana (ERC). En molts casos, els bancs tracten d'imposar pòlisses amb una durada mínima de 10 anys

La norma, que es troba al Congrés obliga les entitats financeres a presentar als seus clients  ofertes alternatives, amb i sense productes associats, i que el consumidor pugui contractar la pòlissa pel seu compte. Fins ara, s'ha fet el debat a la totalitat per la presentació d'una esmena a la totalitat d’ Units Podem en què proposava una nova redacció del projecte de llei i, després de ser rebutjada, es van presentar i van publicar les esmenes parcials dels grups parlamentaris.

Calendari

Els pròxims passos de la tramitació del projecte consisteixen a elaborar l'informe de la ponència en el qual es decidiran les esmenes que s’incorporen al text, la votació de l’informe en Comissió i la  votació final al Ple del Congrés, i després s’enviarà al enviarà el Senat. No hi ha un calendari  per a la tramitació d'aquest projecte de llei i el cert és que s'està retardant més del que s’esperava, segons fonts del sector. Adecosae vetllarà ara perquè es mantinguin les esmenes acordades en el text final.

Pel que fa a les reivindicacions d'Adecose, presidida per  Martín Navaz, el text del projecte de llei que va entrar finalment al Congrés ja recollia la pràctica totalitat de les seves demandes en relació amb les assegurances lligades a les hipoteques. Concretament,  es prohibeixen les pràctiques vinculades i l'article 15 estableix que l'acceptació per l'entitat bancària d'una assegurança alternativa presentada pel client  no pot implicar un empitjorament de les seves condicions del préstec, tant en les pràctiques vinculades com en les pràctiques combinades: "En cap cas l'acceptació pel prestador d'una pòlissa alternativa diferent de la proposada per part seva no podrà suposar l’empitjorament de les condicions de qualsevol naturalesa del préstec", estableix el text.

Notícies relacionades

A més, una segona reivindicació d'Adecose, que també recull el projecte, és la prohibició que les entitats financeres puguin cobrar  despeses suplementàries lligades a l'anàlisi comparativa que realitzin per examinar les pòlisses alternatives que li presenti el prestatari. De nou l'article 15 recull que “ el prestador no podrà cobrar comissió ni cap despesa per l'anàlisi de les pòlisses alternatives que se li presentin per part del prestatari”.

Finalment, en les reunions que Adecose va mantenir amb els grups parlamentaris, es va proposar la modificació de l’article 15 del projecte perquè les pòlisses que ofereixen les entitats financeres siguin de caràcter temporal anual renovable, de manera que s'eviti l'obligatorietat de mantenir una assegurança contractada amb l'entitat bancària al llarg de deu anys sense possibilitat de canvi. Aquesta proposta ha estat recollida en les esmenes proposades per alguns dels grups parlamentaris.

Un encariment de fins a 700 euros en la quota

<span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Según el comparador </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">, la banca requereix que el client contracti una mitjana de fins a quatre productes i serveis extra per oferir el tipus d'interès més baix possible en la hipoteca. Per ordre de presència en les ofertes de mercat, el primer són les </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Según el comparador </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Según el comparador </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Según el comparador </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);"> (36%), segons el mateix comparador. La quota hipotecària </span><strong style="font-family: PTSerif-Bold; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Kelisto</strong><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);"> pel fet de no contractar aquests extres, segons Kelisto.</span>