Segon trimestre del 2018

La confiança dels empresaris remunta 0,4% després de dos trimestres de caigudes

L'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat mostra unes expectatives més favorables davant un diagnòstic de la situació actual més pessimista

GRA363. BARCELONA, 06/02/2017.- El presidente del Puerto de Barcelona, Sixte Cambra (d), habla con el presidente de la patronal CEOE, Juan Rosell (i), antes de presentarlo en el marco del ZAL Port Fórum, una propuesta creada por CILSA con la voluntad de ofrecer un conjunto de conferencias sobre el escenario económico y empresarial actual. EFE/Quique García

GRA363. BARCELONA, 06/02/2017.- El presidente del Puerto de Barcelona, Sixte Cambra (d), habla con el presidente de la patronal CEOE, Juan Rosell (i), antes de presentarlo en el marco del ZAL Port Fórum, una propuesta creada por CILSA con la voluntad de ofrecer un conjunto de conferencias sobre el escenario económico y empresarial actual. EFE/Quique García / QUIQUE GARCÍA (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La confiança dels empresaris va pujar el 0,4% en el segon trimestre d'aquest any respecte al trimestre anterior, trencant així una tendència de dos trimestres consecutius de retrocessos. Així ho mostren les dades publicades aquest dilluns de l'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), la publicació del qual correspon a l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El repunt de la confiança en el segon trimestre es deu a la millora de l'indicador d'expectatives respecte al trimestre anterior, davant l'empitjorament registrat per l'indicador de situació actual que, malgrat això, es manté en positiu.

Concretament, el 23,5% dels empresaris consideren que la marxa del seu negoci serà favorable aquest trimestre, davant el 12,8% que opina que serà desfavorable. Aquestes xifres registren un balanç d'expectatives, és a dir, la diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes, de +10,7 punts, per sota dels +1,9 punts del trimestre anterior. La més alta dels últims dos anys.

El diagnòstic empitjora

Si bé les expectatives respecte al trimestre que ve es disparen, les opinions sobre el trimestre que finalitza baixen fins a 6,7 punts, sense per això arribar a registrar números negatius. El balanç de situació, és a dir, la diferència entre respostes favorables i desfavorables respecte al trimestre finalitzat, se situa en +0,4 punts en el segon trimestre.

Aquest empitjorament de la percepció sobre la situació actual és resultat de l'augment d'establiments empresarials que pensen que el seu negoci va evolucionar de manera desfavorable en els tres últims mesos i del retrocés dels que opinen que es va comportar de manera favorable.

Així, pel que fa al trimestre ja finalitzat (primer trimestre del 2018), l'ICEA mostra que el 19,5% dels establiments empresarials tenen una opinió favorable sobre com va funcionar el seu negoci aquests tres mesos, davant el 19,1% d'establiments que han apreciat una evolució desfavorable en aquest període i al 61,4% que parlen de normalitat.

Transport, hostaleria i indústria apugen la confiança

Dels cinc sectors econòmics analitzats en les últimes estadístiques de l'INE en aquest trimestre, els únics que experimenten retrocessos de la confiança són els de construcció, amb una caiguda del 0,6%, i el comerç, del 0,3%. Per contra, la confiança va augmentar en transport i hostaleria (+1,1%), la indústria (+1,1%) i els altres serveis (+0,8%).

Notícies relacionades

Pel que fa a la mida dels establiments, la confiança empitjora l'1,8% en els de més de 1.000 assalariats; el 0,8% en els de 200 a 999 treballadors, i el 0,1% en els de 10 a 49 assalariats. Contràriament, la confiança va pujar l'1,5% en els establiments de menys de 10 assalariats i el 0,9% en els de 50 a 199 treballadors.

Per comunitats, la confiança empresarial va retrocedir en set d'elles, especialment a les Canàries (-3,2%), Galícia (-3,1%) i Aragó (-1,7%), i va pujar en deu regions. Els principals repunts se'ls van anotar les Balears (+8,2%), Navarra (+3%) i el País Valencià (+2,7%).

Temes:

Empreses