tributs

El Govern torna a prorrogar la vigència de l'impost de patrimoni

El gravamen aporta més de 1.000 milions a les autonomies, dels quals més de 500 milions es recapten a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

Després d'evitar-ho en els Pressupostos del 2017, aprovats el juny passat, el Govern ha decidit finalment tornar a prorrogar la vigència de l'impost de patrimoni, que aporta més de 1.000 milions a les autonomies. Catalunya és la que més recapta amb aquest tribut, amb més de 450 milions, ja que Madrid el va eliminar.

Aquest gravamen, del qual hi ha pocs exemples a Europa, com és el cas de França, va ser suprimit pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, però el va ressuscitar el 2010 donada la caiguda d'ingressos provocada per la crisi. Des d'aleshores s'ha anat prorrogant la seva vigència anualment. La seva desaparició estava prevista per al 2012, però s'ha anat prorrogant anualment des d'aleshores.

Alleujament autonòmic

La pròrroga s'inclou en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018 entregat aquest dimarts pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés. La mesura alleujarà les autonomies de règim comú, que havien configurat els seus pressupostos per a aquest exercici sobre el benentès que hi hauria impost de patrimoni però que no disposaven de cap evidència que finalment es concretés.

Notícies relacionades

El tribut va aportar el 2016, l'últim exercici del qual hi ha dades oficials, 1.257 milions d'euros en recaptació. Catalunya va ingressar per aquest concepte uns 511 milions d'euros l'any passat. Des de la seva reimplantació el 2011 més de la meitat de les comunitats autònomes de règim comú han introduït modificacions en l'impost orientades a incrementar el seu potencial recaptatori. Una d'elles va ser Catalunya, que va rebaixar el mínim exempt general a 500.000 euros i va apujar el tipus de gravamen màxim al 2,75%.

Montoro va utilitzar a principis d'aquest any no haver prorrogat la vigència de l'impost del patrimoni en els comptes del 2017 per pressionar les autonomies. Inicialment s'havia inclòs en el projecte de Pressupostos que el Govern del PP no va aconseguir tirar endavant. En el segon intent, aprovat el juny passat, no va incloure aquesta pròrroga