calendari pressupostari

El Govern presenta els Pressupostos sense prou suports per aprovar-los

Haurà de comptar amb el PNB, que exigeix suspendre l'article 155, per al debat de totalitat, previst per a l'última setmana d'abril

Montoro entrega a Ana Pastor el projecte del Govern per al 2018. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, entrega aquest dimarts a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat del 2018, per a l'aprovació del qual encara no compta amb els suports suficients. Els Pressupostos segueixen la línia de la política econòmica del Govern dels últims anys, partidari del control de la despesa social i mesures de suport a les empreses com a clau per al creixement econòmic.

Montoro presenta els Pressupostos a la premsa acompanyat del secretari d'Estat de Pressupostos i Comptes, Alberto Nadal, d'Hisenda, José Enrique Fernández Moya, i de Funció Pública, Elena Collado.

La tramitació parlamentària dels Pressupostos té preferència sobre la resta de projectes i proposicions de llei, tal com estableix el mateix Reglament de la Cambra. El següent termini serà la seva publicació al Butlletí Oficial de les Corts Generals, i la sol·licitud de compareixences dels alts càrrecs del Govern i del sector públic i institucional perquè expliquin en detall els comptes dels diferents Ministeris. A falta de l'aprovació d'un calendari definitiu, aquestes compareixences se celebrarien, segons les estimacions de la Comissió de Pressupostos, entre el 16 i el 19 d'abril.

El divendres d'aquella mateixa setmana, el dia 20 d'abril, és la data límit que es preveu per presentar esmenes a la totalitat, amb les quals l'oposició demana tornar el projecte al Govern. Aquest debat es calcula per a la setmana següent, al voltant del 25 d'abril, ja al Ple del Congrés.

Després del debat es votaran conjuntament les esmenes de totalitat, ja que totes elles demanen el mateix: la devolució del projecte al Govern. D'aquesta votació dependrà el futur dels Pressupostos del 2018, ja que allà es decidirà si els comptes segueixen la seva tramitació o si són tombats per l'oposició.

Aleshores, el Govern necessitarà comptar amb els suports necessaris que permetin assegurar la tramitació del projecte i sumar, com ja va fer l'any passat, 175 escons que garantirien almenys l'empat, cosa que possibilitaria tombar les esmenes de l'oposició.

Sense prou suport polític

A més dels seus socis electorals UPN i Fòrum, i els seus aliats d'investidura Ciutadans i Coalició Canària, el PP necessita comptar amb els cinc diputats del PNB. La formació jeltzale sosté que, mentre es trobi en vigor la intervenció política del Govern a Catalunya, en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, no es donen les condicions per recolzar, i ni tan sols negociar, els Pressupostos Generals.

Amb el PNB, el Govern ja comptaria amb prou suports per superar aquest primer escull parlamentari i poder controlar la seva tramitació tant en fase de ponència com a la Comissió de Pressupostos, on no hi ha tota l'oposició.

Notícies relacionades

Però quan el projecte torni al Ple del Congrés per sotmetre a votació els comptes secció per secció (els comptes de cada ministeri), el Govern tampoc en tindrà prou sumant-hi el PNB: en aquest tràmit definitiu, ja en la tercera o quarta setmana de maig, a l'Executiu no li serveix l'empat, sinó que calen més vots a favor que en contra, i només perdentuna secció, els comptes d'un ministeri determinat, tot el projecte pressupostari es desplomaria.

Nova Canàries, determinant

El Govern confia tenir lligat el suport de Nova Canàries, soci electoral del PSOE, amb qui va aconseguir aprovar els Pressupostos del 2017, així com els acords del sostre de despesa per al 2018 el mes de juny passat. Així aconseguiria reeditar l'aliança de fins a set formacions polítiques diferents per tirar endavant els segons Pressupostos d'un Govern en minoria de Mariano Rajoy.