entitat absorbida

Un inversor facilita la via per a noves demandes contra el Banco Popular

Un jutjat d'Oviedo anul·la una compra d'accions a través de l'ampliació de capital de l'entitat el 2016

2
Es llegeix en minuts

La sentència d'un jutjat d'Oviedo, que aquesta setmana ha anul·lat una compra d'accions de l'última ampliació de capital del Banco Popular per la "notable diferència" entre la situació real i l'oferta pel fullet, facilita el camí perquè els afectats reclamin la pèrdua de la seva inversió.

Els experts defensen la importància d'una sentència pionera que, encara que recurrible, usa fonaments tan sòlids com per animar els que van acudir a l'operació el 2016, fins i tot en la via penal, on una de les acusacions ja ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que ho incorpori al procediment.

En la sentència dictada a Astúries es declarava la nul·litat de 5.000 accions adquirides pel demandant entre el juny i el novembre del 2016, per un import de 5.454 euros.

"Notable diferència"

Una quantitat que, si és ferma, hauria de ser tornada pel Popular donada la "notable diferència" entre la situació patrimonial i financera de l'entitat, que va conduir que fos resolta el passat 7 de juny, i l'expressada en el fullet "on s'erigia al banc més rendible del mercat espanyol, si bé en atenció a determinats paràmetres".

Per al magistrat, aquesta informació "falsejada o irregular" va portar el particular a fer una representació equivocada de la rendibilitat, ja que el banc va revelar una realitat "netament diferent" fins a la resolució i posterior venda al Santander per un euro, que va suposar l'amortització de les accions.

En declaracions a Efe, l'advocat Felipe Izquierdo celebra un criteri que "assenyala el camí" per a les "desenes i desenes de demandes" interposades pels perjudicats i que trenca amb la línia d'altres jutjats com el de Bilbao, que va donar la raó al banc.

Segons el seu parer, seran les audiències provincials les que acabin per unificar la jurisprudència menor "condemnant el Popular", com va passar anys enrere amb les participacions preferents de Caja Madrid.

Present en la investigació contra l'expresident de l'entitat Ángel Ron, el seu consell d'administració i la firma auditora PwC, Izquierdo ha sol·licitat al jutge Andreu que adjunti no només la sentència de primera instància sinó el peritatge aportat pel demandant, que avalaria la hipòtesi de la falsedat en els comptes.

Segons la sentència, l'informe exposa que el fullet "oferia una imatge esbiaixada a l'ometre el negoci immobiliari", cosa que va redundar en una "manipulació comptable" de les ràtios publicades per a l'ampliació en què es van captar 2.500 milions d'euros.

Falsejament de comptes

Sobre aquestes, descarta que poguessin patir un empitjorament "tan radical en tan pocs mesos" i conclou que els números "no poden atribuir-se a mala gestió en els últims mesos del 2016, sinó al falsejament dels comptes des de 2012".

Una versió que recolza Izquierdo, que creu que després de la presentació d'aquestes demandes "no quedarà cap dubte" que el Popular va facilitar "com a mínim des del maig del 2016" una informació que "estava manipulada".

Notícies relacionades

Per la seva part, el soci de Lean Advocats José Miguel Blasco, destaca l'impacte d'aquest relat per als inversors minoristes que no només van acudir a l'oferta de l'ampliació, sinó que van subscriure accions en els mesos posteriors "sobre la base d'una imatge que no corresponia".

No obstant, adverteix que l'anul·lació dels contractes per error o vici en el consentiment, com succeeix en el cas d'Oviedo, no empararia els que van entrar en el capital del banc amb anterioritat a aquest període.

Temes:

Banco Popular