El 21 i el 22 de març

Primera vaga d'Amazon a Espanya

Els treballadors del centre logístic de San Fernando de Henares (Madrid), el més gran del país, faran una aturada de 48 hores en protesta per la no renovació del conveni col·lectiu

El centre logístic del Prat de Barcelona té capacitat per absorbir part de l'activitat, cosa que pot evitar una alta incidència de la protesta

huelga-amazon

huelga-amazon

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Amazon viurà demà la seva primera vaga a Espanya amb una aturada total els dies 21 i 22 de març del seu centre logístic més gran, ubicat a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares. Aquest centre, el primer a obrir del gegant del comerç on line a Espanya i el més gran, compta amb prop de 1.100 treballadors fixos i uns 900 de temporals en plantilla.

El principal motiu que ha portat el 75% de la plantilla fixa a votar a favor de la vaga en una assemblea a principis del mes de març ha sigut el fracàs de les negociacions entre sindicats i empresa per renovar el conveni laboral d'empresa, que va vèncer el 31 de desembre del 2016. La prorroga contemplada per llei va allargar la seva vigència fins al 31 de desembre del 2017, sense que les parts arribessin a cap acord.

Els sindicats sostenen que la intenció d'Amazon és passar d'un conveni laboral d'empresa al provincial de logística de la Comunitat de Madrid, amb el conseqüent empitjorament de determinades condicions laborals que això comporta, com un pagament més baix de les hores extres o dels plusos de nocturnitat. “No entenem la voluntat de retallar salaris, tenint en compte els multimilionaris beneficis de l'empresa a tot el món. Exigim que es mantinguin les condicions actuals i es revaloritzin els salaris aquest any al voltant del 3% de mitjana”, afirma la delegada sindical de Comissions Obreres, Ana Berceruelo

Amazon va presentar uns resultats de 2.430 milions d'euros de beneficis en l'exercici del 2017, xifra que va representar el 20% més que en el balanç de l'any anterior.

Per la seva part, a preguntes d'aquest mitjà, Amazon es remet a un breu comunicat en què afirma que “seguirem mantenint un diàleg directe amb els nostres associats i seguirem garantint les millors condicions laborals i un paquet de remuneració competitiu, un gran ambient de treball i oportunitats professionals”.

Dijous passat, 15 de març, sindicats i empresa van mantenir una mediació amb l'institut laboral de Madrid, “totalment improductiva”, segons fonts sindicals, que no va resoldre el conflicte i aboca els treballadors a començar demà una aturada d'activitat total de 48 hores.  

Els temporals i el Prat, dos punts febles

L'èxit de la vaga al centre logístic de San Fernando de Henares compta amb dos flancs febles en què l'activitat d'Amazon pot no veure's afectada de manera sensible. Un és a la mateixa Comunitat de Madrid i la seva forma contractual és la de treballadors temporals. A més dels 1.100 empleats fixos, als 77.000 metres quadrats de centre logístic també hi són habituals uns 900 treballadors temporals.

“Un col·lectiu amb menys afiliació sindical i a qui l'empresa pot pressionar més fàcilment amb la no renovació si secunden la vaga”, expliquen fonts sindicals. També comenta que els sindicats estan treballant per sumar aquest col·lectiu a la protesta, però reconeix que hi ha la possibilitat que l'èxit de la convocatòria sigui menor.

Un altre dels forats pels quals Amazon pot minimitzar l'impacte de la protesta està ubicat al Prat de Llobregat, a Barcelona. El segon centre logístic del gegant tecnològic a Espanya en què ha invertit uns 200 milions d'euros per a alta tecnificació està capacitat per absorbir una bona part de l'activitat distribuïdora de San Fernando, segons reconeixen fonts sindicals de la planta que Amazon té a Castellbisbal (Barcelona).

Notícies relacionades

Un dels punts a favor que té l'empresa a l'hora de reconduir la seva activitat al Prat és que aquesta planta encara no té representació sindical pròpia, ja que des que es va obrir, el 4 octubre del 2017, encara no s'han celebrat eleccions per al comitè d'empresa. Fonts sindicals afirmen que durant aquesta setmana l'activitat al Prat s'ha incrementat de manera “molt substancial”.

A més del Prat, altres centres d'Amazon a Europa poden assumir part de l'activitat, com ja va passar en les vagues durant el Black Friday del 2017 a Itàlia i Alemanya. Precisament, al país germànic els sindicats diuen que han aconseguit desplegar la solidaritat dels seus homòlegs del sindicat Ver.di, majoritari als centres d'Amazon alemanys, i afirmen que el magatzem FRA3 de Bad Hersfeld (Hesse), un dels més grans del país, també farà aturades durant els dies 21 i 22 de març.