MOBILITAT EN MANS FEMENINES

"Els clients prefereixen trobar-se amb una dona taxista"

Diverses professionals expliquen la seva experiència al volant coincidint amb el dia de la dona treballadora

Una enquesta a la flota de Mytaxi revela que les conductores escullen aquest ofici per la flexibilitat horària

zentauroepp42422741 taxista180306164408

zentauroepp42422741 taxista180306164408 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Ens solen dir que les dones taxistes portem el cotxe impecable i que conduïm molt més tranquil·les", descriu Natalia Marco, amb 17 anys al volant del seu taxi. Moltes de les seves companyes de gremi assenteixen amb el cap. Sens dubte, prossegueix, quan és una noia la que puja al vehicle com a clienta, la mirada és d'aprovació. Quan Natalia va començar en aquest ofici, era una raresa veure una dona prestant aquest servei. Ara no tant.

No obstant, segons dades de l'Institut Metropolità del Taxi, segueixen sent minoria. Dels 13.097 taxistes que operen a l'àrea metropolitana de Barcelona, 12.356 són homes (el 94%) contra les 741 dones. "La part bona d'aquest treball és que et pots organitzar a la teva", continua Natalia, que forma part de la flota de l'aplicació Mytaxi. Les noves tecnologies encara li han facilitat més la feina perquè sap en tot moment amb quina persona es trobarà.

Una vocació aliada de la conciliació

"Ens agrada parlar dels taxistes com a ànimes lliures i és una vocació aliada de la conciliació familiar", intervé la directora de màrqueting de l'empresa, Sandra Sancho. La firma ha elaborat la primera enquesta a dones taxistes coincidint amb la setmana del 8 de març, el dia de la dona treballadora. Un dels resultats que revela la consulta és, precisament, que el sexe femení es decanta per aquesta feina per la flexibilitat horària.

El 42% de les enquestades (d'una mostra de 150) responen que l'autonomia que els permet fer aquesta feina és el que més valoren. A més, en molts casos es tracta d'una decisió familiar, ja que comparteixen llicència amb la família o la parella en el 42% dels casos. "El meu pare era taxista i el meu nòvio va començar com a taxista. Ara és el meu marit i els nostres dos fills es dediquen al mateix. L'hi dec tot al taxi", exposa Ana María Ortiz, amb 36 dels seus 57 anys dedicant-se a aquest servei.

Amb experiència professional prèvia

L'enquesta de Mytaxi ha servit també per dibuixar el perfil de les professionals que ofereix aquesta aplicació. En el 86,6% dels casos han exercit altres professions abans que la de taxistes, principalment han sigut administratives o comercials. Majoritàriament tenen estudis: el 30% batxillerat; el 25% formació professional o un 15% estudis universitaris. Totes parlen català i castellà i un 13% diu que domina l'anglès.

"S'ha de tenir molta psicologia quan entra un client", raona una altra taxista, Begoña Torres, que assegura que l'"empatia" és el fet diferencial respecte a la majoria de companys del sector de gènere masculí. Això fa que elles sàpiguen quan el passatger té ganes d'explicar-nos la seva vida o simplement d'estar en silenci durant tot el viatge.

Atentes a la seguretat

Notícies relacionades

Totes elles coincideixen que el fet de ser dones no els ha comportat més preocupacions sobre la seva seguretat que les que han patit els homes. "¿Por? Una sola vegada, que vaig haver d'anar a la Mina i el client va sortir corrent a l'arribar i em va deixar la porta oberta", recorda Pilar Sánchez.