EL DESAFIAMENT DE LA GENT GRAN
La nova rebaixa fiscal per a jubilats serà un xec mensual
Montoro dissenya un impost negatiu per a pensionistes semblant al que disfruten les mares
El model permetrà que la deducció arribi també a les rendes més baixes

De la mateixa manera que totes les mares treballadores tenen dret a una rebaixa fiscal en forma d’una paga mensual de 100 euros (1.200 a l’any) fins que el nadó faci tres anys, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ara pretén estendre aquesta fórmula –que es coneix com a impost negatiu– als contribuents més grans, estiguin jubilats o no, amb la finalitat d’alleujar les seves despeses de dependència mitjançant un xec cada mes.
Aquesta és la resposta que ultima Hisenda per contrarestar el malestar creixent del col·lectiu de pensionistes per l’escassa revalorització de les seves prestacions (del 0,25% cada un dels últims cinc anys). Ahir es va convocar una protesta davant la seu del Ministeri d’Hisenda, on té el seu despatx el ministre Montoro.
La tècnica de l''impost negatiu'
Tal com funciona la tècnica fiscal dels anomenats impostos negatius, aquest tipus de deduccions arriba a tots els contribuents que compleixin les condicions requerides. En el cas de la deducció per a les mares, s’exigeix que la dona estigui donada d’alta a la Seguretat Social. És igual el nivell de renda que tingui, tant si és molt elevada com si és tan baixa que està exempta de pagar impostos.
Es digui com es digui, l’impost negatiu es converteix a la pràctica en un complement mensual d’ingressos, en una minipaga, en una prima o en un xec que, en el cas de les mares, busca ajudar en les despeses de guarderia i, en el de la gent més gran, pretén contribuir a cobrir les despeses mensuals derivades de la seva cura.
Fonts del Govern han confirmat que aquesta és la fórmula en què està treballant Hisenda, i expliquen que aquest disseny permet fer arribar l’ajuda fiscal a qualsevol contribuent encara que la seva renda sigui tan baixa que no hagi de tributar. El Govern s’espolsa d’aquesta manera les dures crítiques amb què va ser rebut dimarts l’anunci del ministre d’Hisenda sobre la seva intenció d’incorporar als Pressupostos del 2018 una deducció fiscal en la quota de l’impost sobre la renda (IRPF) per als contribuents d’edat «molt avançada» amb la finalitat de reconèixer els «costos inherents» a aquest fet, com els relacionats amb discapacitat i dependència.
Tot just conèixer aquest anunci, els tècnics del Ministeri d’Hisenda agrupats a Gestha van criticar l’abast «limitat» de la mesura, perquè dos de cada tres pensionistes ja estan exempts del pagament de l’IRPF, perquè tenen una renda anual inferior a 12.000 euros. El sindicat professional arribava així a la conclusió que la deducció anunciada per Montoro només beneficiaria les rendes més altes.
Notícies relacionadesAquest argument va servir de base a atacs polítics de tota mena que criticaven la intenció del Govern de llançar una «cortina de fum» amb un «regal fiscal» que, segons l’oposició, només busca donar una resposta «electoralista» i insuficient davant les protestes protagonitzades pels pensionistes.
El Govern es manté ferm en la seva decisió de no promoure cap pujada de les pensions per sobre del 0,25% mentre els comptes de la Seguretat Social continuïn en desequilibri. El ministre d’Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ahir va considerar que era una «mala idea» tornar a revaloritzar les pensions d’acord amb la pujada de l’IPC, com han proposat PSOE i PDECat en les respectives iniciatives parlamentàries. «Llançar aquest debat és populisme sense pal·liatius», va dir el ministre a la COPE, abans d’admetre que el ministre Montoro està estudiant com afavorir les pensions més baixes.
- Sisme al Baix Llobregat Un terratrèmol de 2,5 graus de magnitud sacseja Barcelona
- Investigació en marxa «Soc Sebastian Vettel, ¿em deixes el teu patinet?»
- Trastorns alimentaris La vida de la Daniela, una infància sense provar aliments des dels dos mesos
- OLIMPISME El COE se n’atipa i plantejarà la seva pròpia proposta per als Jocs Olímpics del 2030
- Retrobament a palau Felip VI i Joan Carles I parlen sobre les «conseqüències» en la societat dels escàndols de l’emèrit
- Retrobament a palau Felip VI i Joan Carles I parlen sobre les «conseqüències» en la societat dels escàndols de l’emèrit
- L’educació a Catalunya Directors de gairebé 300 escoles alerten del «risc real» que l’educació pública «es col·lapsi»
- Polèmica turística El president del port replica a Colau: «Els creuers donen beneficis indiscutibles en ingressos i prestigi»
- El soci rus Alexandr Govor Un empresari es queda amb els 850 restaurants de McDonald’s a Rússia i els posarà un nom nou
- OLIMPISME El COE se n’atipa i plantejarà la seva pròpia proposta per als Jocs Olímpics del 2030