impostos

Competència acusa Hisenda d'imposar obligacions "desproporcionades" a Airbnb

L'Acco, que depèn de l'Administració catalana, avisa que les càrregues administratives dirigides a les plataformes d'apartaments són una trava a la lliure concurrència i la innovació

lpedragosa33195544 barcelona  barcelon s  16 03 2016    economia   se160606185223

lpedragosa33195544 barcelona barcelon s 16 03 2016 economia se160606185223 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Autoritat Catalana de la Competència (Acco) considera que les obligacions tributàries imposades per Hisenda a les plataformes d'apartaments turístics com Aribnb "poden ser desproporcionades i injustificades per l'objectiu de perseguir el frau fiscal".

El dictamen es refereix al Reial Decret 1070/2017, de 29 de desembre, pel qual es modifiquen el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs impulsat pel Ministeri d'Hisenda. Les càrregues imposades, afegeix, "poden afectar significativament" l'activitat d'aquests negocis i "perjudicar la competència".

Concretament, es refereix a un nou article (art. 54) pel qual s'imposa una nova obligació d'informació als intermediaris, en particular, les anomenades "plataformes col·laboratives" que intervinguin en la cessió de vivendes amb fins turístics. En aquest article s'obliga a informar sobre les dades referents al cedent de la vivenda, l'import percebut i la referència cadastral de la vivenda. En aquest cas es tracta de dades la petició de les quals "està justificada perquè pot ser una informació necessària per lluitar contra el frau fiscal".

No obstant, qualifica de mesura "del tot desproporcionada" per a aquells intermediaris que no disposen d'aquesta informació, com és el cas de les plataformes tecnològiques que no intervenen en la transacció econòmica del lloguer.

Càrrega administrativa

Al seu torn, el reial decret "podria vulnerar les directives comunitàries de serveis i de comerç electrònic", avisa. En conclusió, l'obligació de recopilació de dades i comunicació a l'Agència Tributària "suposa una càrrega administrativa que pot perjudicar les condicions de competència en el mercat i es pot arribar a convertir en una autèntica barrera a l'entrada de nous operadors així com un obstacle de l'activitat dels operadors ja presents en el mercat".

Tot això afectarà especialment les plataformes digitals de petites dimensions, per a aquelles que acaben d'introduir-se en el mercat i per a aquelles que pretenen entrar en el mercat amb un model de negoci innovador i diferenciat

Notícies relacionades

L'Acco també adverteix que es desatén la seva recomanació del 2014 en el seu documentTransaccions entre iguals (p2p) i la competència sobre la necessitat que "l'actuació dels poders públics hauria de propiciar un entorn de mercat flexible que possibiliti el desenvolupament de l'activitat d'aquestsmarketplaces, per la qual cosa les restriccions a la competència (enteses com a barreres a l'entrada o requisits per a l'exercici i desenvolupament de l'activitat per part dels nous oferents) siguin únicament les necessàries i proporcionades".

Aquest organisme avisa que les restriccions a la competència que incorpora aquest Reial Decret preocupen especialment l'Acco tenint en compte el pes d'aquesta activitat a Catalunya, especialment a l'entorn de Barcelona, "com un important hub tecnològichub del sud d'Europa i per referir-se a un subsector molt rellevant en l'àmbit dels serveis a Catalunya, com és el turisme