Sentència europea

Les embarassades poden perdre la feina si entren en un acomiadament col·lectiu

Els jutges europeus consideren que no es viola la legislació comunitària

embarazo

embarazo

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

La normativa europea protegeix les treballadores embarassades i prohibeix el seu acomiadament durant el període comprès entre l'inici de l'embaràs i el final del permís de maternitat. Però aquesta protecció no és infinita i així ho ha sentenciat aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Segons els jutges europeus, una dona embarassada sí que pot ser acomiadada en el marc d'un acomiadament col·lectiu si els motius estan justificats i es basen en criteris objectius.

El cas es refereix a una treballadora de Bankia que el 13 de novembre del 2013 va rebre la notificació d'acomiadament en el marc de l'ERO negociat per l'entitat bancària amb els representants dels treballadors. Segons la carta enviada a aquesta empleada, a la província on ella prestava els seus serveis era necessari un profund ajust de la plantilla i en el procés de valoració realitzat durant el període de consultes per determinar qui havia de ser acomiadat la puntuació que havia obtingut es trobava entre les més baixes de la província.

Notícies relacionades

La treballadora afectada va decidir llavors presentar una demanda davant el jutjat social número 1 de Mataró, que va dictaminar a favor de Bankia. Posteriorment va interposar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va decidir interrogar els jutges europeus perquè es pronunciessin sobre la possibilitat o no d'acomiadar treballadores embarassades en el marc d'acomiadaments col·lectius.

Segons acaben de dictaminar els jutges, la directiva europea del 1985, que prohibeix l'acomiadament de treballadores embarassades, no s'oposa a la normativa nacional que permet acomiadar empleades en el marc d'ETS. Els jutges recorden que una decisió d'acomiadament que s'hagi pres per raons relacionades amb l'embaràs de la treballadora sí que és incompatible, però no és el cas si s'ha pres “per raons no relacionades” sempre que l'empresa “comuniqui per escrit els motius justificats d'acomiadament i l'acomiadament estigui admès per la legislació o pràctica de l'Estat membre”. Els jutges també aclareixen que la normativa nacional no vulnera la directiva que prohibeix acomiadar treballadores embarassades si s'indiquen els criteris objectius que s'han seguit per designar els treballadors afectats.