reforma impositiva

El regal fiscal de Donald Trump a les empreses

Diverses empreses espanyoles, com Iberdrola o Grifols, es beneficien de la retallada tributària als EUA

Les companyies s'estalviaran un total d'1,5 bilions de dòlars en un període de 10 anys

mbenach41396944 mrx01  washington  estados unidos   22 12 2017   el presiden171222193416

mbenach41396944 mrx01 washington estados unidos 22 12 2017 el presiden171222193416 / MICHAEL REYNOLDS

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

America first (Amèrica primer). Aquest és el lema amb què Donald Trump va guanyar les eleccions el novembre del 2016. I EUA és, en teoria, el primer beneficiat, però a més de les rendes més altes, els principals destinataris són les empreses. I no només les nord-americanes, també les estrangeres amb una elevada activitat al país, com algunes filials de grups espanyols.

La retallada tributària que el president dels EUA va aconseguir aprovar el desembre passat (la Tax Cuts and Jobs Act) implicarà un descens de la recaptació d’uns 1,5 bilions de dòlars (1,2 bilions d’euros al canvi actual), durant els pròxims 10 anys, dels quals 653.800 milions de dòlars (uns 527.000 milions d’euros) corresponen a l’impost de societats. El gravamen d’aquest tribut baixa del 35% al 21%, amb efecte des de l’1 de gener passat.

«És una llei per crear llocs de treball [...]. Les empreses es tornaran literalment boges», va afirmar Trump al firmar la llei que recollia la primera gran reforma fiscal als EUA des de 1986. La norma no discrimina entre empreses nacionals o estrangeres. L’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) destaca que «als EUA, l’Administració Federal es limita a afavorir l’existència d’un ambient propici a la inversió estrangera». És per això que «una firma estrangera gaudeix dels mateixos avantatges i obligacions que una empresa nord-americana que operi en el mateix tipus de negoci i al mateix lloc».

Algunes companyies ja han fet les seves primeres estimacions. Iberdrola, per exemple, ha calculat uns ingressos no recurrents el 2018 d’uns 1.200 milions d’euros a través de la seva filial Avangrid. Aquesta quantitat disminueix el deute contret per la companyia amb l’Administració dels EUA pel pagament d’impostos ajornats. Una altra de les grans beneficiades és Grifols, que estima a favor seu uns 90 milions, gràcies a la rebaixa impositiva. Tot i això, la presència espanyola als EUA és molt més important, amb unes 700 filials que donen feina a unes 700.000 persones. Alhora, els EUA són el segon destí de la inversió espanyola, amb el 14% del total.

De les energies renovables als bancs 

Algunes de les que tenen un pes de negoci més gran en la primera potència mundial operen en diversos sectors, però destaquen les energies renovables, en què a més d’Iberdrola hi ha Acciona i Abengoa, les infraestructures i la construcció, amb OHL, ACS i Ferrovial, i la banca, amb el Santander i el BBVA.

Per a molts bancs, com Barclays i Crédit Suisse, la mesura és un revés perquè obliga a limitar la capacitat per deduir pèrdues passades contra impostos futurs, el que es coneix com a actius fiscals diferits (DTA, segons les sigles en anglès). Els dos grans bancs espanyols preveuen un impacte petit per aquest canvi.

Els informes de les cases de valors destaquen algunes companyies espanyoles com les que tenen més pes de negoci als EUA i que en són les més beneficiades. Es tracta de Grifols, amb més del 60% de les seves vendes a la primera potència mundial; Acerinox, amb fins la meitat dels seus ingressos, i ACS, que té gairebé el 39% del negoci en aquell país. Per sota del 30% de les vendes als EUA hi ha cotitzades de l’Ibex com Viscofan (al voltant del 29%), ArcelorMittal (el 22%), Ferrovial (el 16%) i Siemens Gamesa (el 15%).

Els experts asseguren que el principals avantatges de les retallades tributàries es perceben en les companyies que pagaven un tipus efectiu molt per sobre del 21%, les que tenen bona part del seu negoci al país i les que tenen una menor proporció de deute (limita la deducció per interessos pagats).

Tipus efectiu

El tipus efectiu anterior, el que acabaven pagant la mitjana de les companyies del S&P 500 a final de cada any, rondava el 26%, i el que han de pagar la mitjana de les empreses una vegada aprovada la reforma és inferior, del 23%.

Notícies relacionades

La norma té un altre punt destacat que suposa un avantatge per a les empreses que tenen diners en filials radicades en paradisos fiscals i a l’exterior: tenen l’oportunitat i més facilitats per repatriar-ne amb una fiscalitat reduïda, del 10,5%.

Les firmes més beneficiades per aquesta amnistia fiscal són les dels sectors tecnològic, que ja tenen tipus efectius baixos, i farmacèutic. Són les que més fons tenen fora. Es calcula que bilions. Una de les primeres a fer-ho és Apple, al repatriar els seus beneficis a l’estranger previ pagament d’uns 38.000 milions de dòlars en impostos. En total tornen a casa més de 250.000 milions de dòlars.