Dades de l'Autoritat Fiscal

El PIB de Catalunya no mostra un deteriorament addicional el 2017 pel procés

L'economia catalana va créixer el 0,7% en el quart trimestre i va evolucionar en paral·lel a la mitjana espanyola

Experts endarrereixen al segon semestre del 2018 les seqüeles de la tensió política

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L'economia catalana va créixer el 0,7% en el quart trimestre de l'any passat en relació amb el tercer, i va anotar un avanç anual del 3,3% respecte al mateix període de l'any anterior, per sobre de la mitjana espanyola del 3,1%, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.

Les dades de l'AIReF sobre l'estimació del PIB de les comunitats autònomes per al quart trimestre del 2017 permeten arribar a la conclusió que l'economia catalana no va patir un deteriorament addicional apreciable en l'última part de l'any, coincidint amb l'escalada de la tensió política derivada del pols independentista

Comparació

El creixement trimestral del 0,7% anotat per l'economia catalana coincideix amb el de la mitjana espanyola i en els dos casos es dibuixa un perfil descendent des de la primera meitat de l'any, si bé és cert que lleugerament més acusat en el cas català. L'economia catalana ha passat de créixer l'1% en el segon trimestre del 2017 al 0,7% en el quart. En el cas de la mitjana espanyola, s'ha passat del 0,9% al 0,7%.

Si el que es compara és la taxa interanual, l'economia catalana va anotar un avanç del 3,3% en el quart trimestre en relació amb el mateix període del 2016, per sobre de la mitjana espanyola del 3,1%.

Efecte retardat

Notícies relacionades

Així, les dades del quart trimestre de l'economia catalana publicades per l'AIReF no semblen reflectir, almenys per ara, un deteriorament addicional important derivat del procés malgrat els mals registres parcials derivats del turismeturisme, l'ocupació, les vendes minoristes, el trasllat de seu d'empreses, la inversió exterior o el sector immobiliari, entre altres.

Segons l'anàlisi d'alguns experts, aquests mals registres parcials acabaran donant la cara en les dades macroeconòmiques a partir del segon trimestre del 2018, segons va valorar ahir l'economista Gonzalo Bernardos en el programa 24Horas de RNE. Segons Bernardos, la "inèrcia" d'una economia de grans dimensions, com la catalana, fa que els esdeveniments puntuals tinguin un efecte endarrerit sobre les dades finals.