inflació

L'IPC anual se situa en l'1,7% i torna a castigar les pensions

Els preus van pujar el 0,5% entre l'octubre i el novembre a Espanya, el 0,4% a Catalunya

32501101 591 / Ferran Nadeu (Ferran Nadeu)

32501101 591
getthumbsbyfilename
 

/

3
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

Per segon any consecutiu des que s’aplica a les pensions el mínim legal de pujada del 0,25% establert en la fórmula de revalorització introduïda en l’última reforma del sistema, aquestes prestacions tornaran a perdre poder adquisitiu, a la vista de l’índex de preus de consum (IPC), que aquest novembre s’ha situat en l’1,7%. Entre el 2016 i aquest any, les pensions han perdut un 2,7% de poder adquisitiu.

La dada d’inflació del novembre és la que s’utilitzava abans de la citada fórmula de revalorització com a referència per a l’actualització de les pensions, amb l’objectiu de garantir que no perdessin poder adquisitiu. Tant en l’exercici de l’any 2014 com en el del 2015, els dos primers en què es va aplicar el mínim del 0,25%, l’IPC del novembre va resultar negatiu (-0,40% i -0,3%, respectivament). El Govern del PP va usar llavors aquestes dades per afirmar que tot i aplicar la pujada mínima, les pensions estaven fins i tot guanyant poder de compra. 

Però l’any passat es va acabar la festa. El 2016 els preus van pujar l’1,5% al novembre i les pensions van perdre, aquesta vegada sí, poder de compra; i aquest novembre ha tornat a succeir, amb l’IPC de l’1,7%. Una pèrdua del 2,7% en els dos últims anys que es queda en l’1,5% si s’amplia el càlcul des de l’aplicació del mínim del 0,25%. 

Un dels primers a queixar-se d’aquesta situació ha sigut el sindicat UGT de Catalunya, que ha alertat que la pensió mitjana catalana perdrà 195 euros de poder adquisitiu al no aplicar la pujada de l’IPC del novembre (+1,7%), de manera que se situarà en 961,62 euros (1.087,99 euros en jubilacions).

Segons el sindicat, per garantir que els pensionistes mantinguin el seu poder adquisitiu, s’haurien d’actualitzar les pensions amb el diferencial entre la pujada que es va aplicar en les pensions per al 2017 (0,25%) i l’increment anual de l’IPC al novembre (1,7%), de manera que s’haurien de revisar i augmentar en l’1,45% addicional. La UGT va lamentar que des del 2011 el Govern central mantingui congelades les pensions contributives, i va alertar que des del 2010, les pensions han augmentat entre el 3% i el 4%, mentre que l’IPC ho ha fet el 7,7%. Amb aquestes dades ha conclòs que la pensió mitjana a Catalunya hauria de ser 432 euros superior.

0,25% PER A LLARG

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal va avalar en el seu moment la pujada de les pensions en un 0,25% per al 2017, i va advertir que, en absència de mesures correctores, les pensions podran pujar  només el 0,25% cada any almenys fins al 2022.

CATALUNYA, LA MÉS INFLACIONISTA

La referència a les pensions és una de les derivades de la dada de l’IPC que ahir va fer públic l’Institut Nacional d’Estadística (INE). De les dades es desprèn també que Catalunya es consolida com l’autonomia amb més inflació anual. L’IPC català va augmentar quatre dècimes el novembre passat respecte a l’octubre per la pujada dels preus de la moda, i la taxa interanual es va mantenir en l’1,9,%, dues dècimes per sobre de l’IPC espanyol. Al conjunt d’Espanya, la inflació va pujar un 0,5% al novembre respecte al mes anterior, i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l’1,7%, pels preus de les gasolines i del gasoil per a calefacció.

Notícies relacionades

La partida mensual més inflacionista al novembre va ser vestit i calçat, amb una alça del 5,5%. Transport va pujar el 0,9% (el 4,1% en un any), i la vivenda, el 0,8%. Els aliments van baixar el 0,3%, però en termes anuals s’han encarit el 2,6%.

La taxa interanual del novembre és la quinzena positiva que encadena l’IPC interanual d’Espanya. L’IPC interanual va començar el 2017 en el 3%, la seva taxa més alta des de l’octubre del 2012. Al febrer, va repetir, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la taxa interanual fins al 2,3%. Després de diverses pujades i baixades posteriors, l’IPC interanual es va situar a l’agost en l’1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l’1,8% al setembre i va baixar a l’1,6% a l’octubre. H