dades de l'INE

La inflació va pujar quatre dècimes a Catalunya al novembre per la moda

En termes anuals el transport s'ha encarit el 4,1%

lpedragosa36397849 buy nothing day161124191512

lpedragosa36397849 buy nothing day161124191512 / Charles Rex Arbogast

2
Es llegeix en minuts

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va augmentar quatre dècimes el mes de novembre passat respecte a l'octubre per la pujada dels preus de la moda, i la taxa interanual es va mantenir en l'1,9,% segons dades fetes públiques aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, la inflació va pujar un 0,5% al novembre respecte al mes anterior, i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l'1,7%, pels preus de les gasolines i del gasoil per a calefacció.

Catalunya és, juntament amb la ciutat autònoma de Melilla, la comunitat d'Espanya amb una taxa interanual més elevada, mentre que a l'extrem oposat figura Ceuta, amb un taxa interanual d'un 1%.

La partida mensual més inflacionista al novembre va ser el vestit i el calçat, amb una alça del 5,5%. El transport va pujar el 0,9% (el 4,1% en un any), i la vivenda, el 0,8%. Els aliments van baixar el 0,3% al novembre però en termes anuals s'han encarit el 2,6%. 

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar el 0,5% al novembre en relació amb el mes anterior, i va elevar la taxa interanual a l'1,7%, davant l'indicador previst de l'1,6%. Estadística assenyala que en l'evolució interanual de l'IPC del novembre hi va influir especialment la pujada dels preus dels carburants (gasoil i gasolina). 

Evolució de l'IPC espanyol

La taxa interanual del novembre és la quinzena positiva que encadena l'IPC interanual d'Espanya, i implica que els preus són avui l'1,7% superiors als de fa un any. L'IPC interanual va començar el 2017 en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l'1,8% al setembre i va baixar a l'1,6% a l'octubre. En el penúltim mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va mantenir la seva taxa interanual en l'1,7%.

En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,5% al novembre, una mica superior al 0,4% que es va registrar en els mesos de novembre del 2015 i 2016.

Subjacent

Notícies relacionades

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va baixar al novembre una dècima, fins al 0,8%, i es va situar gairebé un punt per sota de la taxa general de l'IPC.

En l'avanç de l'IPC interanual del novembre hi ha influït el repunt en més d'un punt, fins al 3,5%, de la taxa de transport, motivada per la pujada dels carburants. També hi ha contribuït l'augment en tres dècimes, fins al 2,5%, de la taxa de vivenda per l'encariment del gasoil per a calefacció.