tràmits administratius

Els promotors critiquen la demora en les llicències d'obres a Barcelona

L'Ajuntament imputa part dels endarreriments al fet que els interessats no sempre compleixen la normativa

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

tramitar una llicència d’obres a Barcelona requereix més temps del que consideren necessari els promotors immobiliaris i tramitar llicències de planejament urbà s’allarga sense remissió. L’Administració de la capital catalana sol trigar entre sis i dotze mesos a atorgar la llicència que permeti aixecar obresmajors. Es tracta d’un període de temps excessiu per als promotors immobiliaris i sobrepassaa de sobres els terminis que necessiten altres ajuntaments de l’àrea  metropolitana.

Des de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis (APCE), s’admet que no sempre la responsabilitat de la demora és municipal, però al mateix temps es considera que la tramitació habitual està excessivament burocratitzada, és empipadora i es dilata innecessàriament. En el mateix sentit es pronuncia el col·lectiu d’agents immobiliaris que destaca que, al marge dels endarreriments provocats pels mateixos interessats, els temps no són menors quan la «paperassa» es porta a terme correctament.

«Quan intervé Protecció del Patrimoni Arquitectònic, llavors l’arbitrarietat es dispara», afirma Joan Ollé, president del Col·legi d’APIs de Catalunya. Molts edificis de Barcelona estan protegits, particularment a l’Eixample –sobretot façanes—i, quan s’han de rehabilitar, la burocràcia es torna interminable o sovint absolutament imprevisible: «Quan ja has aconseguit arreglar alguna cosa, al cap de poc temps canvien el tècnic i amb ell, els criteris de validació», afegeix.

Les empreses del sector apunten exactament en la mateixa direcció. «Tenim promocions a Barcelonai també a les localitats de Sant Cugat i a Ripollet, en aquest moment. A la capital no baixem dels vuit mesos per obtenir la llicència. En algunes ocasions ens n’hem anat a un any i més. A Sant Cugat, el període de tramitació sol ser més curt, uns sis mesos com a molt, però és que a Ripollet són només tres mesos», explica Manuel Balcells, director general d’Inbisa, companyia promotora que té en marxa prop de 500 vivendes a Catalunya.

La queixa s’estén també als responsables tècnics dels projectes urbanístics. Segons Enric Batlle, soci del despatx d’arquitectes Batlle i Roig, que s’ha encarregat de diferents projectes d’oficines al 22@, la maquinària de Barcelona no ha canviat en el transcurs dels últims anys, per més que ho hagi fet el color polític del consistori.

«Després de les eleccions, el primer any costava molt d’obtenir llicències i el procés s’allargava en excés. Després han millorat els temps, però no s’aconsegueixen llicències en menys de sis mesos, i nosaltres hi tenim molta pràctica», afirma. La situació empitjora quan són planejaments urbans. «Aquests procediments s’eternitzen i s’allarguen per sobre de l’any», afegeix.

L’Ajuntament de Barcelona es defensa amb l’argument que porta a terme procediments de manera simplificada i «pràcticament automàtica que són processats per via comunicat i no requereixen cap mena d’intervenció municipal, cosa que suposa una tramitació àgil i ràpida. Es refereix, no obstant, a reformes de locals comercials, vivendes o espais comuns que no afectin l’estructura de l’edifici.

«Restaurar una façana o obrir una nova botiga es pot fer de manera gairebé immediata, mentre que altres reformes que afectin l’estructura de la construcció es poden iniciar amb un mes de diferència després de la comunicació», afirmen a Urbanisme. Pel que fa a la tramitació d’expedients d’obres majors, «l’ajuntament porta a terme un procés de validació i comprovació de requisits exhaustius per garantir que el projecte compleix la legalitat urbanística i el planejament vigent s’adequa a la trama urbana de Barcelona», es detalla.

Envergadura 

«Les tasques de validació poden comportar tràmits municipals (informes de patrimoni, arqueologia, vistiplau de la Comissió de l’Eixample,...) que requereixen el seu temps», afegeix el consistori. Es defensa, així mateix, que l’envergadura de les operacions a la ciutat «és diferent i sovint més complexa que no pas a la resta de municipis pel que fa a les dimensions i característiques dels projectes».

Notícies relacionades

La departament d’Urbanisme sosté que els temps de resolució de les llicències no són en basolut excessius: el 69,27% es tramita en dos mesos o tres fins i tot si fa falta un informe dels bombers i/o de Patrimoni, «tenint en compte que només s’imputa en el recompte de temps el període en què l’expedient està en mans de l’Ajuntament, i s’exclou el que està en període de correcció d’esmenes o qualsevol altre termini imputable exclusivament als mateixos interessats o promotors».

Amb tot, les empreses entenen que la situació genera inseguretat jurídica i costos. Tenir la inversió del sol feta i parada durant 10 mesos per un tramitació administrativa té costos que es van incorporant al projecte, consideren els promotors.  «La falta d’agilitat de l’administració és un factor que ens perjudica», afirma Balcells.