Fòrum Primera Plan@

Bonet: "Alguns no hem marxat per l'article 155"

El president de Freixenet, de la Cambra de Comerç d'Espanya i de la Fira ha alertat que la marca Barcelona corre el risc de quedar en "la irrellevància"

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Lluís Bonet, president de la Cambra de Comerç d'Espanya, de la Fira de Barcelona i del grup Freixenet, ha tornat a carregar contra el procés independentista, al qual ha atribuït la culpabilitat de provocar fractura social i la fuga de més de 2.500 empreses, i ha afirmat que l'aplicació de la Constitució ha permès frenar la sagnia econòmica. "Alguns no ens en hem anat pel 155", ha sentenciat en referència a l'article de la Carta Maga que ha conduït a la intervenció de Catalunya fins a les eleccions del 21 de desembre (21-D).

Durant un col·loqui en el marc del fòrum Primera Plan@ que organitzen EL PERIÓDICO i el Banc Sabadell, ha defensat la necessitat de recuperar "la concòrdia i el respecte" i deixar enrere la inestabilitat, a la qual ha culpat de perdre l'opció que Barcelona acollís l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). Ha dit que el procés ha provocat danys i s'ha passat d'un "cercle virtuós a un de viciós".

Perquè Freixenet mantingui el seu domicili social a Catalunya després de les eleccions del 21-D, s'ha de recuperar l'estabilitat i la normalitat, ha afirmat. L'aplicació de l'article 155 ha contribuït a la normalitat, ha dit. A preguntes del direcrtor d'EL PERIÓDICO, Enric Hernández, ha admès que una majoria independentista que renunciï a la unilateralitat seria una millora.  

Fraternitat 

També ha cridat els espanyols a fer un esforç de fraternitat i proximitat. Després de la declaració unilateral d'independència (DUI), "es va produir el 155, es va recuperar la via constitucional i estatutària i a Freixenet vam pensar que havíem de veure com anava això. No deixa de ser un gran trencament marxar d'on has estat més de 100 anys. Si després del 21-D tornéssim a fer com abans, tornaríem a posar a l'ordre del dia traslladar la seu social, ens en anirem".

Ha reconegut que hi pot haver boicot als productes catalans, però encara no es percep de manera generalitzada. Ho ha fiat tot al que passi després dels comicis autonòmics. "No s'ha destruït totalment res, però sí que s'ha fet mal; i estem en possibilitats de recuperar", ha manifestat.

"El 21-D la gent ha de reflexionar i fer autocrítica i pensar en el bé dels altres i el dels seus fills i els seus nets i, a partir d'aquí, decidir i s'haurà de respectar. Som una democràcia. Segons els que passi, passarà una cosa o una altra", ha dit.

Reputació

S'ha mostrat preocupat per la pèrdua de reputació de la marca de la capital catalana, que "està realment tocada". "Barcelona ho estava guanyant tot. Això no significa que no puguem tornar, però no ho espatllem". Ha reiterat que hi ha "perill de quedar en la irrellevància", malgrat tenir els atributs i la força necessària per guanyar.

Ha insistit en la necessitat de recuperar la concòrdia i el respecte als altres. "No estic d'acord amb els independentistes, però els respecto, però quan això passa a la inestabilitat no és acceptable. De cap manera penso que tinguin mala fe, però un hauria de ser molt autocrític i pensar sobretot en el benestar dels altres".

En cas d'una reforma constitucional, que ha considerat "possible i probablement convenient", ha considerat com a "línies vermelles" la UE o la unitat de mercat. Aquesta possibilitat d'inestabilitat i de sortida d'Europa és el motiu pel qual "se'n van les empreses".

Notícies relacionades

A més de reivindicar el paper de les cambres de comerç, Bonet ha destacat el paper de la internacionalització, que protagonitzen pimes i que, al seu parer, no és conjuntural sinó estructural. Ha posat com a exemple d'això la Fira de Barcelona. En aquest sentit, ha retret a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que se salti el que està establert i no convoqui el ple del Consell General de la Fira per renovar la presidència de la institució fins després del 21-D. Segons ell, es tracta de donar imatge de "normalitat". 

A més de les infraestructures, ha apostat per la formació com a claus per millorar la competitivitat.