DECLARACIONS A 8TV

Puigdemont no va tirar endavant la independència per no provocar una "massacre", segons el seu advocat

Jaume Alonso-Cuevillas assegura que la Generalitat va rebre avisos sobre una possible reacció violenta de l'Estat als quals va donar "molta credibilitat"

L'expresident tornarà a Catalunya per ser investit si surt elegit

zentauroepp40854879 el president carles puigdemont durant el seu discurs en l ac171123101534

zentauroepp40854879 el president carles puigdemont durant el seu discurs en l ac171123101534 / Laura Pous

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat del president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha insistit en la tesi que el Govern català no va tirar endavant la independència per evitar un escenari de violència. En una entrevista concedida ahir a la nit a 8TV, Cuevillas va assegurar que, després de rebre certs avisos, Puigdemont es va mostrar en contra d'aplicar la DUI per no provocar "una massacre" si la gent es concentrava per evitar que fos detingut.

"No permetrem que gent de bona fe que es va parlar que vingués a envoltar el palau de la Generalitat per evitar que em detinguessin, que això pogués provocar una massacre", hauria considerat l'avui expresident després de rebre avisos sobre una suposada reacció violenta de l'Estat, va afegir Cuevillas.

L'advocat va explicar que un dels debats que Puigdemont i el seu Govern van tenir més presents va ser sobre com "evitar que hi pogués haver episodis de violència" i va assegurar que li consta que es van rebre avisos o advertències als quals se'ls va donar molta credibilitat.

Per això, Cuevillas va assegurar que es va optar "per acatar i suportar el 155". "És evident que l'Estat té més força i que per tant s'anava a un escenari de resistència violenta i hi hauria un conflicte", va recalcar.

Respecte al futur polític del seu defensat, l'advocat va indicar que si la justícia belga no decideix l'extradició abans -el 4 de desembre està fixada una vista-, Puigdemont anirà a Catalunya per ser investit si és elegit president encara que pugui ser detingut.

No pot tornar abans

Al la pregunta de si Puigdemont tornarà a Catalunya si la causa contra ell passa al Tribunal Suprem, va afirmar que no pot tornar perquè "s'ha sotmès a les autoritats belgues", que han dictat mesures cautelars i no li permeten sortir del país.

Notícies relacionades

Va explicar que malgrat que la causa passi al Suprem, regeix un principi de conservació d'actes i tot el que ha fet fins ara la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela manté validesa i per tant la justícia belga té una ordre europea d'extradició i s'ha de pronunciar.

Sobre si renunciar al sou d'expresident de la Generalitat pot afectar Puigdemont a nivell jurídic, va considerar que com a molt pot ser una "reiteració de la desobediència, d'un delicte que no comporta presó".