ingressos del treball

L'assalariat madrileny guanya de mitjana el 17% més que el català

El sou mitjà anual és de 24.886 euros pels 21.283 a Catalunya, segons l'Agència Tributària

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'assalariat de la comunitat de Madrid va guanyar l'any passat de mitjana 3.603 euros més a l'any que el català. És una de les dades de l'estudi anual que realitza l'Agència Tributària sobre els ingressos del treball i les pensions.

Segons aquestes xifres, l'any passat, de mitjana, els assalariats de la comunitat madrilenya van ingressar 24.886 euros pels 21.283 de Catalunya, que suposen gairebé un 17% més. En total, la primera tenia aquell exercici menys persones que treballen per a tercers (2.878.748) que la segona (3.250.647), i això significa que compta amb més concentració de sous elevats.

A Madrid, el total de salaris percebuts va pujar a 71.639,8 milions d'euros, pels 69.182,6 milions a Catalunya. A les dues comunitats es va superar la mitjana, que a escala del conjunt de l'Estat va ser de 18.835 euros anuals, segons les dades de l'estudi Mercado de trabajo y pensiones en las fuentes tributarias.

Grans companyies

Segons els experts, en el cas de Madrid hi influeix la concentració de seus de grans companyies privatitzades i de firmes de l'Ibex 35. Això es tradueix en l'impost de la renda (IRPF), amb una recaptació més elevada a Madrid que a Catalunya, tot i tenir més assalariats en la segona que en la primera.

Encara que amb dades del 2014, les últimes amb què es compta, els madrilenys són els que més quota mitjana de l'impost de la renda (IRPF) paguen a Espanya. Els segueixen els catalans i, com a tercers, els habitants de les Balears.

Els primers van carregar el 2014, exercici analitzat per la direcció general de Tributs de la Generalitat i la Universitat de Barcelona, amb una quota mitjana de 7.397 euros, que suposa el 25,82% del total; els segons, amb 5.855 euros, el 21,91% del total; i els tercers, amb només el 2,53% del total, suporten una quota mitjana de 5.043 euros, segons la memòria tributària de l'IRPF de l'exercici del 2014.

Més per retencions

Notícies relacionades

Al seu torn, estudis realitzats en el si de la comissió bilateral que van constituir Catalunya i les Balears per a matèries econòmiques i de finançament revelaven que la Comunitat de Madrid recapta en l'impost de la renda (IRPF) per habitant 250 euros més dels que li correspondrien gràcies a l'efecte capitalitat. Això es deu, afegien, a retencions practicades en aquest territori, al ser la seu central de les companyies, en nòmines de treballadors que són en altres zones del país.

Les fugides de domicilis socials que hi ha hagut a Catalunya des de l'endemà del referèndum de l'1-O, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional, poden haver agreujat aquesta qüestió. A la llarga, el lloc on hi ha la seu social també alberga les cúpules directives, que són les que concentren nivells salarials més elevats.