El Govern central prorrogarà el Pressupost del 2017 a l'espera de calma a Catalunya

Rajoy vol evitar un xoc amb el PNB les pròximes setmanes o mesos pel pols independentista

Montoro confirma el retard dels Pressupostos del 2018 i la seva possible aprovació durant l'any que ve

jjubierre38281658 montoro rajoy170926132225

jjubierre38281658 montoro rajoy170926132225 / SERGIO PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Gemma Robles

El pols independentista a Catalunya ha contaminat definitivament l'aprovació dels Pressupostos de l'Estat per al 2018. El Govern de Mariano Rajoy planeja en aquests moments prorrogar els actuals Pressupostos del 2017 al 2018 per evitar un xoc amb el PNB les pròximes setmanes o mesos atiat pel pols entre l'Estat i la Generalitat per la deriva independentista del Govern.

Així ho ha confirmat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, als passadissos del Senat. "Aquest divendres no portarem el projecte de llei de Pressupostos al Consell de Ministres. La raó és que no tenim seguretat en el suport i evidentment preferim tenir prou suport abans de remetre'ls al Congrés", ha dit el ministre. "A partir d'aquí seguirem treballant per aconseguir aquest suport i perquè els Pressupostos estiguin definitivament aprovats a començaments de l'any que ve", una vegada iniciat el 2018. 

Pròrroga automàtica

El ministre ha explicat que en aquest cas es produirà una "pròrroga automàtica" del Pressupost del 2017 a l'any que ve, si bé el Govern espanyol seguirà treballant per si encara fos possible una improbable aprovació dels Pressupostos del 2018 abans del 31 de desembre; això només seria així si la tensió política afluixa i es fa possible aconseguir l'imprescindible suport parlamentari dels nacionalistes bascos del PNB abans que finalitzi l'octubre, ja que la tramitació parlamentària consumeix un mínim de dos mesos.

En tot cas, segons el ministre, abans o després "hi haurà un nou Pressupost de l'Estat per al 2018” amb efectes retroactius a partir de l'1 de gener vinent. El PP ja ha arribat a un acord pressupostari amb Ciutadans per portar a terme el 2018 una rebaixa fiscal de 2.000 milions d'euros en l'IRPF per a rendes del treball fins a 17.000 euros i discapacitats. El pacte amb Ciutadans inclou ampliar a cinc setmanes la baixa per paternitat i la rebaixa de l'IVA del cine del 21% al 10%. 

Pressió creixent del PNB

En els plans inicials, el Govern espanyol havia previst aprovar el projecte de llei de Pressupostos de l'Estat en la reunió del Consell de Ministres del dia 22. Els nacionalistes bascos del PNB, però, van refusar negociar amb el Govern enmig del pols independentista a Catalunya per la convocatòria del referèndum de l'1-O i el Govern central va optar per endarrerir l'aprovació del projecte per seguir buscant suport.

La setmana actual, no obstant, ha començat sense senyals encoratjadors per al Govern i l'Executiu central ha optat per endarrerir el tràmit pressupostari a l'espera que es calmi el clima polític a Catalunya.

Aquest mateix dimarts, el portaveu al Congrés del PNB, Aitor Esteban, ha reiterat que en aquest moment, vista la "crisi institucional de primer ordre" que hi ha en el context nacional amb el desafiament independentista a Catalunya, "no es donen les circumstàncies per entrar en diàleg" amb el Govern central sobre els Pressupostos. Esteban ha considerat "frívol" l'interès a tirar endavant els comptes amb l'actual gravetat del problema català. 

Notícies relacionades

El portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha advertit a l'Executiu central que, "abans o després" de l'1 d'octubre s'haurà d'iniciar un procés de diàleg per buscar una "solució política" basada en la reformulació de l'Estat autonòmic i en el reconeixement de la "realitat plurinacional" de l'Estat espanyol.

El president del PP basc, Alfonso Alonso, per la seva banda, ha vaticinat que, quan passin aquests dies de "crisi molt intensa" a Catalunya, el PNB tornarà a negociar amb el seu partit a Madrid sobre Pressupostos i altres qüestions, "en un camí que estava sent fructífer i útil per a Euskadi".