SECTOR EN AUGE

La Generalitat aposta per permetre el lloguer per dies de la vivenda habitual

L'informe sobre economia col·laborativa destaca la creació del títol de "llar compartida", diferent del d'habitatge turístic

fcosculluela36401809 files  this file photo taken on april 28  2016 shows a woman170705200804

fcosculluela36401809 files this file photo taken on april 28 2016 shows a woman170705200804 / JOHN MACDOUGALL

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern català va aprovar ahir l’informe de la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa, un document que ha d’establir les bases de l’adaptació normativa a noves pràctiques de negoci d’empreses com Airbnb i Uber. Segons aquest informe, en matèria de turisme el model pel qual aposta la Generalitat permetria que els particulars puguin «compartir la vivenda habitual» amb la creació d’una figura normativa diferent de la vivenda turística.

L’informe, que aborda l’encaix de l’economia col·laborativa en l’entorn actual i és un primer pas perquè la Generalitat dissenyi un «marc estable» per a aquestes pràctiques, descriu l’economia col·laborativa com un concepte paraigua que engloba totes aquelles noves realitats empresarials i socials sorgides per la irrupció de la tecnologia digital i les plataformes tecnològiques. En aquestes, els ciutadans poden oferir o intercanviar serveis o recursos infrautilitzats mitjançant una plataforma o comunitat d’usuaris, que connecta oferta i demanda.

A partir d’aquesta definició, el document presenta «diferents mesures i accions per possibilitar l’expansió d’aquestes noves modalitats de prestació de serveis i, al mateix temps, garantir la seva convivència amb altres modalitats ja existents dins de cada sector». Un dels debats més urgents en què es posiciona l’informe (elaborat a partir de les opinions de conselleries, experts i empreses i les aportacions de ciutadans) és en el del turisme, en concret sobre el lloguer d’habitacions o propietats per particulars.

Oferta no professional

L’informe defensa la figura de la «llar compartida». Segons el text, s’ha de «definir, via normativa, la modalitat de llar compartida com una oferta turística no professional» consistent en la compartició de la vivenda principal (domicili habitual i permanent) per períodes «de curta durada» però «sense un màxim de dies a l’any».

Això obre la porta perquè qualsevol particular pugui llogar legalment la seva vivenda habitual. Això sí, per permetre-ho es crearà un títol específic de «llar compartida», diferent del de les vivendes turístiques, que requerirà que el propietari estigui empadronat en aquella vivenda, compti amb cèdula d’habitabilitat i amb un nombre limitat de places. A més, s’haurà de presentar una declaració responsable per ser inscrites en un registre oficial.

No obstant, la proposta del Govern català deixa marge perquè els ajuntaments hi tinguin l’última paraula: s’establirà com a norma general un marc mínim, i es permetrà que els ajuntaments «puguin adaptar l’activitat de la llar compartida a la seva realitat territorial».

Altres mesures

En matèria de transport, l’informe aposta per promoure el transport compartit ('car­sharing', 'carpooling'). Així, advoca per incloure «nous models de mobilitat compartida» en la llei del 2003 sobre mobilitat i «regular el transport particular» de manera que «s’estableixin condicions objectives favorables per al desenvolupament de la mobilitat compartida».

Notícies relacionades

Planteja també modificar «la normativa de transport en vehicles lleugers» per «incorporar les millores que propiciïn les plataformes tecnològiques al servei públic», però no entra en matèria sobre què passarà amb plataformes com Uber. Això sí, l’informe manté que el sector del taxi ha d’incorporar novetats: «incloure mecanismes de taxi compartit» i «un sistema tarifari més senzill».

Per últim, el text aposta per «l’aprovació d’un codi de bones pràctiques i la firma d’acords de col·laboració amb diferents plataformes».