INFORME D'UGT

La recuperació econòmica no es tradueix en contractes indefinits

El 87,41% dels nous llocs de treball són temporals a Catalunya

fcasals36232569 camarero170724192848

fcasals36232569 camarero170724192848 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martija / Barcelona

La recuperació de l’economia no està suposant una millora en el mercat laboral. El 87,41% dels contractes firmats a Catalunya el 2016 van ser temporals, un percentatge gairebé igual al del 2015, quan van suposar el 88,08% del total de llocs de treball. A més, la durada d’aquests contractes temporals es redueix cada vegada més. El tram que més va augmentar respecte a l’any anterior va ser el dels contractes de fins a un mes, segons un informe presentat ahir per UGT de Catalunya.

Tots aquests indicadors han empitjorat respecte a l’inici de la crisi. El 2008 n’hi havia 16,89% d’indefinits davant els 12,59% del 2016. Respecte a la durada, els contractes de fins a un mes han augmentat el 70,43% des del 2008. A més, els representants sindicals recorden que en aquesta categoria s’inclouen contractes de dies o una setmana. I, d’aquests, el 60% són involuntaris.

Empreses de treball temporal

El nou panorama del mercat laboral no s’entendria sense la influència de les empreses de treball temporal (ETT). Dels 2.610.524 contractes temporals, 609.251 van ser a través d’una ETT. Això suposa un increment del 36,45% respecte al 2008, mentre que els contractes indefinits realitzats per les ETT es van reduir gairebé el 26%. 

Cada vegada més curts

A més, els treballs temporals contractats a través d’una empresa de treball temporal són cada vegada de menys durada. Els contractes de 5 a 10 dies van augmentar el 158% i hi va haver un 72% més empleats amb contractes d’un a tres dies.

José Antonio Pasadas, responsable de polítiques socials d’UGT de Catalunya, denuncia que el creixement econòmic es basi en «una cronificació del contracte a través de les ETT». A les empreses els beneficia aquesta pràctica. Per una part, compten amb una plantilla de treballadors amb molta flexibilitat en jornada, horari i disponibilitat sense haver de negociar-ho en un conveni. I, per una altra, en el recompte de treballadors  no s’hi inclouen els contractats per una ETT. Això suposa una assignació menor de representants sindicals, per la qual cosa els treballadors acaben estant infrarepresentats, denuncia el sindicat.

Substitució d'ocupació estable

El sindicat denuncia que aquestes dades demostren que s’estan substituint llocs de treball estables i indefinits amb treball temporal. Una realitat que el Govern no explica. Nuria Gilgado, responsable de la política sindical d’UGT, va insistir que és «mentida» que s’estiguin creant llocs de treball d’una manera «sòlida i sana», com va declarar la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez. Gilgado va qualificar de «vergonyoses» aquestes afirmacions.

Notícies relacionades

A més, el sindicat ressalta que aquesta baixa qualitat de les feines repercuteix en els ingressos de la Seguretat Social. Insisteix que ara es necessiten 2,5 contractes per cobrir una cotització, quan abans amb una era suficient.

Gilgado va reclamar la derogació de les últimes reformes laborals, que va definir com a «injustes, inútils i ineficaces», i la seva substitució per un nou marc laboral que garanteixi els llocs de treball estables i amb drets.