SALINES MARINES
Zenit saliner al Delta
La producció de sal al delta de l'Ebre puja un 20% per les bones condicions meteorològiques

getthumbsbyfilename
El cicle anual de producció de sal ha arribat al seu zenit al delta de l’Ebre, on transpiren les úniques salines marines de Catalunya. El ritme pausat i oníric que es respira en aquest enclavament natural, condicionat per 970 hectàrees d’explotació salinera, s’ha capgirat des d’ahir i seguirà frenètic fins a mitjans del mes de setembre, quan mig centenar d’operaris extrauran dels cristal·litzadors entre 100.000 i 110.000 tones de sal, segons les previsions de l’empresa Infosa.
Les condicions meteorològiques òptimes han propiciat que aquesta sigui una bona collita, notablement per sobre de la mitjana anual, que està xifrada en unes 80.000 tones. Al voltant d’un 20% del total de la sal extreta es destinarà al tractament d’aigua de piscines, l’aplicació amb més creixement de la demanda en els últims anys.
«Es tracta del mercat que més està creixent. Per citar un exemple, únicament a França enviem 20.000 tones per a aquest ús», explica el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats. Assegura que la cloració salina està desplaçant durant els últims anys l’ús tradicional del clor com a desinfectant perquè cada vegada se’n valoren més els avantatges: «En primer lloc, és un tractament fins a una tercera part més barat i a més resulta més agradable per a l’usuari per motius d’irritació de la pell o els ulls, ja que en aquest cas no és tan agressiu», assegura.
Fins al 80% de la producció de les salines de la Trinitat es destina a ús industrial. A més del cada vegada més habitual tractament de l’aigua de bany amb aquest producte, també hi ha una forta demanda de la sal com a agent per al desglaç a les carreteres. «És l’agent més econòmic que existeix, és fàcil d’emmagatzemar i manipular, la seva aplicació és senzilla, i el seu impacte mediambiental és mínim quan s’utilitza i s’emmagatzema adequadament», assegura l’empresa.
L’aplicació en l’alimentació ramadera i els seus usos en l’agricultura i en la indústria en general s’afegeixen també al seu ús per a l’alimentació humana, al qual va dirigida entre el 10% i el 15% de la sal del delta.
De moment, els operaris transporten i dipositen la sal formant una gran muntanya que creixerà durant 15 dies. Posteriorment, segons el seu ús, passarà per diferents processos de purificació, centrifugat, mòlta, assecatge, cribratge i envasat per a la seva comercialització.
Recol·lecció artesanal
Notícies relacionadesD’entre tots els tipus i varietats que comercialitza Infosa, el producte més especial que surt de la Punta de la Banya és la flor de sal. La recol·lecció d’aquesta sal gurmet que es recull de forma artesanal a primera hora del dia, abans que faci molta calor, va començar el mes d’abril passat i està a punt de finalitzar, en el que haurà sigut també una campanya excel·lent, amb entre 28 i 30 tones de producció total.
«Aquest any tenim a les salines una bona producció perquè s’han donat les condicions oportunes de falta de pluja, una forta insolació i un vent adequat», explica Sucarrats.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Papanikolaou i Fournier deixen el Madrid sense ‘final four’
- "A mi em pots jutjar pel meu rendiment, però no pel meu cos"
- Paula Crespí: «Les medalles són allà, és clar, però no donen vides extra»
- El Barça acaricia la Lliga després de derrotar el Llevant Badalona
- El futbol espanyol acomiada Manolo i el seu bombo