ELS COMPTES PÚBLICS

Montoro reuneix d'urgència les autonomies per elevar el seu objectiu de dèficit del 2018

Hisenda convoca un Consell de Política Fiscal i Financera aquest divendres, una setmana després de l'anterior

El Ministeri preveu elevar el sostre de dèficit del 0,3% que va assignar a les comunitats dijous passat

 

  / EFE / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha convocat d'urgència una inusual reunió dels representants autonòmics al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) divendres que ve a primera hora, en què previsiblement elevarà per sobre del 0,3% del PIB l'objectiu de dèficit de les comunitats per al 2018. La convocatòria, que ha sorprès els representants autonòmics, s'ha conegut només sis dies després de l'anterior reunió del CPFF, dijous passat, en què totes les comunitats governades per socialistes i Catalunya van votar en contra de l'objectiu de dèficit del 0,3% del PIB assignat per Hisenda a aquestes administracions per al 2018.

Fonts coneixedores de l'agenda del CPFF de divendres que ve han apuntat que la reunió podria servir per elevar per sobre del 0,3% l'objectiu de dèficit autonòmic per al 2018 i, de passada, concedir una mica més de comoditat pressupostària a les comunitats, que tenen la despesa sanitària i en educació sotmesa a fortes tensions. Fonts autonòmiques socialistes també aventuren que en aquesta sorprenent reunió Hisenda podria plantejar un objectiu de dèficit més elevat per a les comunitats, abans que el repartiment entre administracions de l'objectiu total del 2,2% del PIB sigui sotmès a votació en el ple del Congrés dels Diputats la setmana que ve.

Si aquesta decisió es confirma, es podria interpretar que el ministre Montoro estaria buscant captar el suport de les comunitats socialistes a un objectiu de dèficit més còmode per al 2018 amb l'objectiu d'intentar convertir en abstenció el vot en contra anunciat pel PSOE en el repartiment dels objectius de dèficit acordat pel mateix Consell de Ministres aquest dilluns, fa només dos dies.

REPARTIMENT DELS OBJECTIUS

Aquest dilluns, el Consell de Ministres va acordar un repartiment de l'objectiu de dèficit del 2,2% del PIB per al 2018 que assigna 0,7 punts a l'Estat; 0,3 a les autonomies; 1,2 punts a la Seguretat Social i equilibri pressupostari, per a les corporacions locals.

Des del punt de vista de les comunitats socialistes, l'objectiu de dèficit s'hauria de repartir a parts iguals entre Estat i autonomies (després d'encaixar el desequilibri de la Seguretat Social). Aquest raonament portaria a assignar un dèficit de 0,5 punts tant a l'Estat com a les autonomies. Si fos així, l'Estat perdria dues dècimes de comoditat (del 0,7% al 0,5%) que anirien a parar a les autonomies (que passarien del 0,3% al 0,5%).

Notícies relacionades

Totes aquestes hipòtesis podrien ser aclarides pel mateix ministre d'Hisenda, que preveu assistir aquest dimecres a un dinar informatiu per clausurar una jornada sobre els Pressupostos Generals de l'Estat del 2017 organitzat per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD).

OBJECTIUS NO DIFERENCIATS

Sigui com sigui, a finals de juliol s'ha de convocar un nou CPFF en què Hisenda ha de debatre amb els representants autonòmics el repartiment de l'objectiu de dèficit global d'aquestes administracions (el 0,3% o un altre de superior) entre cadascuna d'elles. Hisenda defensa que el mateix objectiu sigui aplicable a cadascuna. L'Autoritat Fiscal Independent (AIReF), per la seva part, propugna objectius diferenciats per a cada comunitat autònoma, en funció de la seva pressió pressupostària.