SECTOR IMMOBILIARI

La vivenda de la costa també supera la crisi

A la majoria de les zones de platja espanyoles hi torna a haver noves promocions

Els preus es mouen a l'alça on es construeix encara que no s'hagi venut l'estoc

 

  / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La vivenda a la costa, la segona residència habitual a Espanya, segueix els passos de la recuperació immobiliària de les grans ciutats. A Barcelona o a Madrid, vivenda nova és sinònim de pujada de preus i al litoral aquesta dinàmica ja es comença a registrar en un número creixent de municipis on han començat a aparèixer les grues, tot i que en alguns encara quedi estoc per vendre. L'últim informe de Tinsa 'Vivenda a la costa 2017' ja reflecteix aquest fenomen: nova producció i nous preus van de la mà.

L'informe recull que la situació de la vivenda vacacional és de clara millora en un 22,4% de les 58 franges que componen el litoral espanyol (i que s'inclouen en l'estudi) el 2017, davant el 8,8% de l'any passat. "Si considerem que en un altre 43,1% es perceben indicis de millora, es pot concloure que a gairebé dues terceres parts de les zones el mercat litoral evoluciona de manera positiva", s'assenyala. Però coincideix que l'estadística de preus a partir de les taxacions realitzades registra creixements en taxa interanual en el primer trimestre de l'any en 84 dels 136 municipis amb dades disponibles, 13 localitats més que en l'informe de l'any passat. Una ullada als mapes de producció i preus que inclou l'estudi acaben de completar un panorama que assenyala preus a l'alça a les zones de nova producció.

Dues terceres parts  de les zones del mercat litoral evolucionen de manera positiva, segons Tinsa

"Oferim dades, més que les conclusions en l'estudi. Preferim limitar-nos a les estadístiques, però és veritat que existeix ja una gran coincidència entre les zones on es registren noves promocions i les que ja estan pujant de preu", afirma Tomás Navas, delegat de Tinsa a Catalunya. Les zones de costa on el mercat de vivenda vacacional mostra clars signes de recuperació en la producció es localitzen a les illes Canàries, Mallorca i Eivissa, Costa Daurada i província de Barcelona, a Catalunya, el sud d'Alacant, la costa oriental de Màlaga i la costa gaditana entre Tarifa i Conil. També a Guipúscoa, encara que en aquesta província la segona residència es fon amb el mercat de primera residència. 

RECUPERACIÓ AVANÇADA

El Mediterrani, en general, està més avançat en la recuperació que la costa atlàntica i cantàbrica. En totes les províncies de l'arc mediterrani es detecten ubicacions on el mercat de vivenda vacacional evoluciona positivament, amb l'excepció de la costa de Granada en el seu conjunt.

De forma paral·lela les pujades de preus es produeixen pràcticament en les mateixes zones. A la costa d'Alacant, Barcelona, Màlaga, Cadis i les illes, les pujades de preus estan més consolidades i es produeixen a més localitats que en altres províncies. Els municipis costaners de les províncies de Castelló, Huelva i Múrcia segueixen en general abaratint-se, tot i que hi ha municipis que estan experimentant un millor comportament, com la d'Isla Cristina, a Huelva, (7,5%) i Águilas, a Múrcia (5%).

Les Canàries, Mallorca, Eivissa,  Barcelona, Alacant i Màlaga registren nova producció de vivenda

"Hem de remarcar que són mitjanes i que no acostumen a reflectir el detall", explica Navas. "La primera línia de mar a Blanes, per posar un exemple, reflecteix ja preus a l'alça, no obstant, en el conjunt del municipi encara van a la baixa", afegeix. En alguns casos, es tracta de municipis extensos on el mercat més enganxat a la costa té una evolució diferent del de les zones ubicades més cap a l'interior. I, amb freqüència, conviuen, per un costat, la venda de producte en estoc, en ocasions a preu de liquidació, i, per un altre, la venda de vivendes noves de millors qualitats i ubicacions.

EVOLUCIÓ LÒGICA

Notícies relacionades

"El mercat està registrant una evolució lògica: primer es van recuperar les grans ciutats (Barcelona i Madrid, per aquest ordre) i ara li arriba al torn a la segona residència, principalment la vivenda de platja", explica Beatriz Toribio, responsable d'anàlisi de mercat de Fotocasa. La prova, descriu, és que de les 10 províncies que més han incrementat preus el 2017, set són costaneres, amb Barcelona i les Balears al capdavant. "Sens dubte es tracta del segon mercat en la recuperació", afegeix.

A la Costa Brava,  els preus encara són estables, però també apunten a l'alça

Per descomptat, la dinàmica alcista de preus no es produeix de manera uniforme. Fins i tot en zones on ja es registren alces, no tot el producte es mou al mateix ritme. "A la Costa Brava els preus són relativament estables en aquest moment, encara que és cert que hi ha municipis, com Llafranc o Calella de Palafrugell, on ja es comencen a notar increments", explica Tom Maidment, soci de Lucas Fox, encarregat de la zona de la Costa Brava i el Maresme. Reconeix, no obstant, que estem només al principi d'un nou cicle. Els promotors (molts d'ells nous) s'han decidit ja a construir. Fins i tot alguns fons d'inversió van comprar sòl durant la crisi en moltes zones costaneres, que ara estan disposats a desenvolupar.