CLAUS DE LA RECUPERACIÓ DEL MERCAT

¿Qui compra cases a la platja?

La demanda estrangera ha reactivat el mercat de vivenda vacacional

Una de cada cinc cases venudes el 2017 seran adquirides per no residents

jgblanco39021657 residencial roques daurades econom a vivienda costa foto sol170623125527

jgblanco39021657 residencial roques daurades econom a vivienda costa foto sol170623125527

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Tot i que la demanda nacional ja ha entrat en escena, la recuperació del mercat de la vivenda de vacances no es podria entendre sense els compradors estrangers. Firmes especialitzades, com Lucas Fox, apunten que un 70% de les operacions que realitzen corresponen a compradors estrangers. Però no cal buscar els especialistes per comprovar el fenomen. Des del 2010 les transaccions de vivendes a estrangers encadenen set anys consecutius de pujades. El 2016 es van incrementar un 20% fins a les 92.298 unitats. Per comunitats autònomes van destacar Valenciana, Andalusia i Catalunya.

El perfil del comprador no és uniforme. a les Balears, les Canàries i Màlaga els estrangers que adquireixen vivendes representen més del 30% del total i el percentatge és inferior en altres zones. La previsió de Solvia, la firma immobiliària del Banc Sabadell, que té un ampli volum d'actius a la costa espanyola, és que el 2017 les vendes de vivendes a estrangers a Espanya augmentaran un 13% fins a superar les 100.000 unitats. Mentre que l'estimació per al total de compravendes al país és de 497.000 unitats, és a dir, un creixement del 8,7% respecte al 2016.

A Catalunya, l'oferta de Solvia a la Costa Brava i a la Costa Daurada (Cambrils i Vilaseca) amb vivendes de 2 i 3 dormitoris i preus que oscil·len entre els 145.000 euros (65 metres quadrats) i els 248.000 euros (92 metres quadrats) atrauen compradors d'entre 35 i 55 anys, de classe mitjana, que busquen una segona residència a prop de la platja. El comprador nacional procedeix de localitats com Sabadell, Barcelona i Girona. A Llançà, la comarca de l'Alt Empordà, amb preus que oscil·len entre els 219.000 uros (73 m2) i els 416.000 euros (97 m2) compren també famílies o parelles, de classe mitjana alta. La demanda nacional procedeix de Llançà, Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, Portbou i també de la ciutat de Girona i Barcelona. Els compradors estrangers són francesos i britànics.

EL PRIMER PAS DE LA RECUPERACIÓ

Alacant és una de les províncies on abans es va iniciar la recuperació del mercat de la vivenda i ha tingut molt pes l'activitat del comprador no resident. En aquest mercat destaca la presència del comprador belga, britànic, nòrdic i alemany. En l'actualitat, la costa sud s'ha consolidat com un referent en el turisme vacacional europeu. Aquí la principal demanda és de segona residència, tot i que s'observa una tendència alcista en el mercat de primera vivenda, tant per al client espanyol com per a l'estranger resident. 

Notícies relacionades

Màlaga és la província amb més demanda a la zona d'Andalusia Oriental. Té un fort component de demanda no resident. La Costa del Sol mostra un clar dinamisme, especialment a les zones de Mijas-Costa, Marbella i en part també a Estepona. El comprador no resident és fonamentalment britànic i escandinau, i el producte estrella són les vivendes plurifamiliars pròximes a un camp de golf. 

A Palma de Mallorca, la forta demanda internacional, juntament amb l'escassetat de producte, han situat els preus entre els 5.000 i 6.000 euros per metre quadrat, i fins i tot, comencen a fer-se operacions de compra, rehabilitació i venda, que arriben als 10.000 euros. En el mercat de les Canàries es produeix una clara recuperació tant en nombre de transaccions com en la reactivació de la promoció de nova vivenda.